Negyvenkettőre nőtt a genovai tragédia halálos áldozatainak a száma, tíz embert eltűntként tartanak nyilván

2018. augusztus 15., 14:14

Szerző:

Már 42 halálos áldozata van a keddi genovai szerencsétlenségnek, a Morandi-híd beomlásának, amelynek helyszínén szerdán is folytatják a mentési munkát, mintegy ezer tűzoltó, rendőr és mentő kutat túlélők után. 

A negyvenkét áldozatról szerdán Francesco Cozzi genovai főügyész beszélt a RAI közszolgálati televíziónak, és ez valószínűleg még mindig nem az áldozatok végleges száma, a RAI szerint továbbra is mintegy tíz eltűntet tartanak nyilván a hatóságok, a kórházban ápolt 15 sérült közül pedig kilencnek súlyos az állapota. A főügyész megerősítette azt is, hogy három gyerek is van a halottak között. Matteo Salvini belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy: 8, 12 és 13 éves gyerekek haltak meg a tragédiában. A jobboldali Északi Liga vezetője úgy nyilatkozott, hogy az országban számos iskola, kórház és autópálya szorul felújításra, és hozzátette, hogy ezeket a munkálatokat az európai költségvetési korlátozások eddig megakadályozták. – A következő költségvetési tervnek az olaszok biztonságát kell első helyre tennie, költségvetési korlátozások csak ezután jöhetnek – fogalmazott. Az Északi Ligával koalícióban kormányzó Öt Csillag Mozgalom honlapjáról eközben villámgyorsan eltüntették, hogy a párt 2013-ban még tündérmesének nevezte a Morandi-híd beomlásával kapcsolatos félelmeket.

Danilo Toninelli közlekedési miniszter (k) és Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes (j) a tragédia helyszínén
Fotó: MTI/EPA/Alessandro Di Marco

Eközben sokan a tragédia felelőseinek megbüntetését követelik. Edoardo Rixi az infrastruktúráért felelő miniszterhelyettes az ANSA hírügynökség nyilatkozva azt mondta, szerinte az egész hidat le kell majd bontani, ami súlyos közlekedési problémát fog okozni.

Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter Facebook-üzenetében követelte a híd üzemeltetőinek lemondását követelte. „Az Autostrade per l’Italia nem tudott eleget tenni szerződéses kötelezettségének az infrastruktúra kezelésére” – nyilatkozta később a RAI 1 közszolgálati televíziónak. Jelezte azt is, kezdeményezi, hogy a közútkezelőt fosszák meg koncessziós jogától. 

Bukaresti bejelentések szerint a genovai hídomlásnak két román állampolgárságú halálos áldozata van. Egyikük kiláétére akkor derült fény, amikor a  torinói román konzulátus mobil egysége a helyszínre utazott, hogy konzuli segítséget nyújtson a szerencsétlenség esetleges román áldozatainak.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.