Mihail Hodorkovszkij rács mögött marad

Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev 2016-ban szabadul, miután a moszkvai fellebbviteli bíróság helybenhagyta a második Jukosz-ügyben tavaly decemberben hozott ítéletet, és mindösszesen egy évvel lerövidítette az abban kiszabott 13 év és hat hónapos szabadságvesztést. A jogerős ítélet kihirdetése után az Amnesty International lelkiismereti foglyoknak nyilvánította a vádlottakat.

2011. május 25., 06:20

A keddi fellebbviteli tárgyaláson Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz kőolajkonszern egykori főrészvényese és elnöke, valamint üzlettársa, Platon Lebegyev pénzügyi szakember védői a decemberi ítélet megsemmisítését követelték arra hivatkozva, hogy a moszkvai Hamovnyiki kerületi bíróság által lefolytatott per hamis bizonyítékokon és tanúvallomásokon alapult, illetve egyes tanúvallomásokat maga a bíróság hamisított meg. Hodorkovszkij a tudósítások szerint tőle szokatlanul felindultan és dühösen próbálta cáfolni a vádakat és rámutatni azok képtelenségére.

Az első fok ítélete „eszement” és nyíltan hazug, ügye olyan ellentmondásoktól hemzseg, amelyek egy független bíróság számára elegendők arra, hogy bűntény hiányában az ügyet megszüntesse – jelentette ki Hodorkovszkij hozzátéve, hogy az ítélet megsemmisítését kéri, és nem azt, hogy csökkentsék a szabadságvesztés idejét. „Nincs szükségem kegyelemre” – idézte Hodorkovszkijt a

Kommerszant, míg a Gazeta.ru azt emelte ki, hogy Hodorkovszkij nem hisz az igazságszolgáltatásban és tudja, hogy sorsa nem a bírósági terem falai között dől el. A Novaja Gazetatudósítója szerint a bíró szüntelenül félbeszakította Hodorkovskijt, ahogy Platon Lebegyevnek sem hagyta, hogy a vádak tarthatatlanságát bizonyító érveit alaposan kifejtse.

Az ötórás tárgyalás végén az ügyész, aki az első fokú ítélet fenntartását kérte, javasolta, hogy 118 millió tonnára csökkentsék azt a kőolaj mennyiséget, amelynek ellopásával Hodorkovskijékat vádolják, de nem indokolta, miért teszi ezt, és mi történt az első fokú tárgyalás óta, amelyen Hodorkovszkijt és Lebegyevet 200 millió tonna olaj eltulajdonításában, és az eladása révén megszerzett 487 milliárd rubel és több mint 7,5 milliárd dollár tisztára mosásában találták bűnösnek. A kőolajat a Jukosz saját leányvállalataitól vásárolta haza árakon, és külföldön világpiaci áron adta el, amivel a vád szerint meglopta a leányvállalatok kisrészvényeseit és törvénytelen jövedelemhez jutott.

A tudósítások megjegyezték, hogy a 2003 óta rács mögött ülő vádlottak mosolyogva fogadták az immár jogerős ítéletet, amely azt jelenti, hogy még öt év fogház vár rájuk.

Amint elhangzott a fellebbviteli bíróság határozata, az

Amnesty International bejelentette, hogy lelkiismereti fogolynak nyilvánítja Hodorkovszkijt és Lebegyevet. Függetlenül attól, hogy elkövették-e azokat a bűnöket, amelyekben az első Jukosz-perben őket bűnösöknek találták, ez a második per minden kétséget kizáróan politikailag motivált – mondta a Novaya Gazetának Nicola Duckworth, az Amnesty európai és közép-ázsiai igazgatója. Szerinte a foglyoknak a legfelsőbb bírósághoz kell fordulniuk, mint az igazságszolgáltatás utolsó reményéhez. Az ítéletet hatálytalanítani kell, Hodorkovszkit és Lebegyevet, mihelyt most töltendő szabadságvesztésük ideje letelik, szabadlábra kell helyezni – vélekedik a nemzetközi jogvédő szervezet igazgatója. A volt Jukosz-vezért és üzlettársát 2005-ben adócsalás és több más bűntett miatt nyolc évre ítélték, ez jár le a következő hónapokban.

Egy héttel a keddi fellebbviteli tárgyalás előtt Dmitrij Medvegyev elnök arra az újságírói kérdésre, vajon Hodorkovszkij kiszabadulása jelent-e valamilyen társadalmi veszélyt, kijelentette, hogy abszolúte semmit. Ez azonnal elindította a találgatásokat arról, hogy Medvegyev ily módon nyomást gyakorolt-e a bíróságra az ítélet enyhítése érdekében, vagy éppen csak annyit akart mondani, hogy az évek múlva kiszabaduló Hodorkovszkij nem lesz politikai tényező.

Még valamennyivel korábban előkerült Hodorkovszkij egykori zárkatársa, egy rablásért és erőszakért elítélt köztörvényes, aki 2006-ban késsel arcon szúrta az egykori oligarchát, később pedig szexuális zaklatással vádolta meg, amit a médiumok 2009-ben a második Jukosz-per előtt vettek elő. Ez a nemrég szabadult fiatalember a

Gazeta.ru-nak elmondta, hogy mind a támadására, mind a hamis vádra a fogvatartók kényszerítették, Hodorkovszkij soha sem zaklatta, ő maga még a börtönben a per megkezdéséről szóló tv-adásokból értesült arról, hogy keresetet nyújtott be ellene. A férfi azt állította, hogy igazat beszél, kész magát a hazugságvizsgálónak alávetni, de ennél többet csak pénzért mond el. Az ügynek egyelőre nincs nyilvános folytatása.

A témához tartozik:


Ajánlat Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev sajtóközpontja

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.