Majomhimlő elleni vakcinákat kap Ukrajna

Az Európai Bizottság tízezer adag majomhimlő elleni vakcinát küld Ukrajnába.

2023. február 24., 14:25

Szerző:

Az Európai Bizottság Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálás Hatósága (HERA) 10 ezer ampulla, majomhimlő elleni oltóanyagot adományoz Ukrajnának – jelentette be pénteken a brüsszeli testület.

A bizottság tavaly júniusban írt alá társulási megállapodást Ukrajnával, amelynek értelmében az ország csatlakozhatott az EU4Health elnevezésű uniós egészségügyi cselekvési programhoz, így jogosult a HERA által biztosított támogatásokra. Az ukrán egészségügyi hatóságok teljes mértékben kihasználhatják a program finanszírozási lehetőségeit, az uniós tagállamokkal azonos feltételek mellett.

„Oroszország brutális ukrajnai háborúja már egy éve pusztítja a kórházakat és egészségügyi intézményeket, veszélybe sodorva ezzel az embereket és megfosztva a betegeket a kezeléstől” – idézi a bizottság közleménye Sztella Kiriákidisz egészségügyi biztost. A politikus hozzátette, hogy a bizottság a tagállamokkal közösen dolgozik azon, hogy az EU-ba evakuált mintegy kétezer ukrán beteg számára létfontosságú, életmentő gyógykezelést biztosítson. „Az Európai Bizottság továbbra is töretlenül támogatja Ukrajnát és az ukrán népet. Az egészségügy soha nem lehet a háborúskodás célpontja” – tette hozzá a ciprusi politikus.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PHIL NIJHUIS / ANP MAG / ANP via AFP)

 

 

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

2024. május 20., 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.