Macskagázolásért 750 ezer forintos kártérítést fizet egy vasúttársaság

A szerencsétlenül járt állat tulajdonosai kérték, hogy ne induljon el a vonat, mert házi kedvencük kiugrott a hordozóból és a sínek között bújt el.

2023. július 4., 20:40

Szerző:

Kétezer euró, azaz mintegy 750 ezer forint kártérítést kell fizetnie az SNCF francia vasúttársaságnak, mert egy vonat elgázolt egy macskát.

Az Europe 1 tudósítása szerint a párizsi bíróság gondatlanság miatt marasztalta el az SNCF-et a macska halála ügyében, és az állat két tulajdonosának fejenként ezer euró kártérítést ítélt meg.

A szerencsétlenül járt négylábú a hordozójából ugrott ki nem sokkal a vonat indulása előtt, gazdái pedig jelezték a vasúttársaság dolgozóinak, hogy a cica vélhetően a sínek között rejtőzött el, ennek ellenére a vonat elindult a Paris-Montparnasse állomásról.

Állatvédő szervezetek a bíróságon azzal érveltek, hogy egy elhagyott poggyász miatt is megállítanak egy vonatot, egy állat élete pedig mégsem elég indok erre, ezért szerintük az SNCF szándékosan kegyetlenül járt el.

A macska egyik tulajdonosa érzéketlenséggel vádolta meg a vállalatot, s azt állította, hogy a vasúttársaság egyetlen levelére sem válaszolt.

Az SNCF szerint az adott helyzetben egyáltalán nem volt nyilvánvaló, hogy a macska hol bújt el, és csak akkor vették észre, amikor a vonat elindult.  A tárgyalást vezető bíró szerint a cég nem bocsátotta rendelkezésre a kellő emberi erőforrást, hogy a macskát a vonat indulása előtt kimentsék.

(Fotó: Francia vasúzzársaság vonata, SNCF. Benoit Durand / Hans Lucas/AFP)