Macron beszélt az örmény és az azeri miniszterelnökkel

2020. november 20., 07:40

Szerző:

Franciaország nemzetközi megfigyelés alá akarja helyezni a hegyi-karabahi tűzszünet betartását, mert attól tart, hogy Oroszország és Törökország kizárja a nyugati hatalmakat a béketárgyalásokból - közölte Emmanuel Macron francia elnök hivatala csütörtökön, miután az államfő telefonon beszélt az azeri elnökkel és az örmény miniszterelnökkel.

Noha a karabahi konfliktusra politikai megoldást kereső EBESZ-minszki csoportnak Oroszország mellett az Egyesült Államok és Franciaország is társelnöke, az Örményország és Azerbajdzsán közötti tűzszüneti megállapodást Oroszország egyedül kényszerítette ki, és ennek értelmében orosz békefenntartókat vezényelnek Karabahba. Moszkva azonban a tűzszünet óta tárgyalt Ankarával, aminek az lehet eredménye, hogy török katonák is mehetnek majd oda a tűzszünet ellenőrzésére. Ankara Azerbajdzsán fő szövetségese, és mindig bírálta a minszki csoportot amiatt, ahogy a konfliktust kezeli. Ráadásul Franciaország és Törökország viszonya hónapok óta nagyon rossz.

Franciaországban 400-600 ezer fős örmény diaszpóra él. Ők azt várták Macron elnöktől, hogy egyértelműen Jereván mellé áll a konfliktusban, de ezt szándékosan nem tette meg, amiért bírálták is. Viszont most Macron hivatalának egy meg nem nevezett tisztségviselője közölte újságírókkal, hogy a Minszki csoport részt akar venni a tűzszünet ellenőrzésében.

Azerbajdzsán és Örményország, két szomszédos volt szovjetköztársaság között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti az enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

(MTI)

 

 

2024. április 14., 07:54

A légvédelem ellenrakétái elfogták az Izraelre kilőtt több tucat iráni ballisztikus rakétát - jelentette az izraeli 12-es televízió magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva.