Macronnal közösen vásárol szuperfegyvereket a Magyar Honvédség

Franciaország, Észtország, Magyarország, Belgium és Ciprus közösen vásárol Mistral rövid hatótávolságú föld-levegő légvédelmi rakétákat – jelentette be hétfőn a francia elnök. Sajtóértesülések szerint a tervezett ultramodern beszerzés célja, hogy a Magyar Honvédség elsősorban drónok elleni harcra alkalmas légvédelmi fegyvert akar beszerezni.

 

2023. június 21., 10:27

Szerző:

A német Rheinmetall által tervezett Skyranger 30 rendszert egy gépágyúval és két Mistral-3 rakétával szerelik fel, a fegyvertornyot pedig ráépítik a Lynx lövészpáncélosra. Az új légvédelmi eszköz fejlesztése a végéhez közeledik, állítólag már Ukrajnába is küldtek belőlük, hogy éles harchelyzetben kipróbálhassák – értesült az infostart.hu.

A fegyvergyártó cég tavaly februárban jelentette be, hogy előrehaladott kísérletek folynak a Skyranger 30-hoz illeszthető lézerfegyverrel is. A jelenleg 20 kW-os energianyaláb teljesítményét 100 kW-ra akarják növelni, hogy akár kisebb repülőgépek vagy helikopterek ellen is hatásos legyen.

A portál megjegyzi, hogy a Magyar Honvédség két évvel ezelőtt bejelentette, hogy vásárolna a Lynx harcjárművekre épített Skyranger 30 légvédelmi rendszerből. A Rheinmetall szerint az első járművek akár már jövőre meg is jelenhetnek a Honvédség arzenáljában.

Hasonló megoldást tervez a német hadsereg is. A Bundeswehr NNbS (Nah- und Nächstbereichsschutz) programja kimondottan a drónok ellen hadviselést célozza, és az egyik lehetséges megoldás a Skyranger 30 lehet. Mivel a rendszert várhatóan a Rheinmetall zalaegerszegi üzemében gyártanák, értesülések szerint a magyar kormányzat lobbizik is Berlinben a rendszeresítésért.

Az sem kizárt, hogy a Mistral-rakétákat a honvédség új, H145M könnyű helikopterein is rendszeresítik. A francia rakéták ugyanis minden átalakítás nélkül alkalmasak helikopterek önvédelmére, vagy akár arra, hogy más forgószárnyasokat, illetve lassabb repülőgépeket támadjanak velük.

(Kiemelt kép: 2023. június 19-én a Párizs–Le Bourget repülőtéren a Párizsi Nemzetközi Repülőkiállításon parkol az európai MBDA cég, a „Mistral Atlas RC” távirányítós tornyú shorad légvédelmi rendszere. Fotó: Emmanuel DUNAND / AFP)