Luxemburg a világ első országa, ahol ingyenes lesz a tömegközlekedés

2018. december 6., 08:47

Szerző:

Jövő nyáron a vonat, villamos és buszközlekedés ingyenes lesz Luxemburgban - jelentette be az újraválasztott kormánykoalíció miniszterelnöke, Xavier Bettel. A tömegközlekedés ingyenessé tétele mellett a marihuána legalizálásán és két új nemzeti ünnep bevezetésén is gondolkodnak.  Bettel, akinek a Demokrata Pártja a Szocialista Munkáspárttal és Zöldekkel együtt kormányoz majd, ígéretet tett arra, hogy a környezetvédelem is kiemelt szerepet kap a ciklusában.

Száztízezer lakossal és további négyszázezer ingázóval Luxemburg városa az egyik legtúlterheltebb település a világon. Ezt próbálják oldani azzal, hogy ingyenessé teszik a tömegközlekedést, egy kimutatás szerint ugyanis 2016-ban egy átlagos autóvezető 33 órát töltött közlekedési dugóban a fővárosban - írja a Guardian.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.