Lövöldözés egy El Paso-i Walmartban, húsz ember vesztette életét

2019. augusztus 4., 05:45

Szerző:

Lövöldözés tört ki helyi idő szerint szombat délelőtt 10 óra körül az amerikai-mexikói határon fekvő texasi város, El Paso Walmartjában. Hatósági közlések,  Greg Abbott texasi kormányzó szerint az incidensnek legalább 20 halálos áldozata van, Greg Allen városi rendőrfőnök pedig azt mondta, a hatóságok 26 sérültről tudnak.

A sérültek közül 9-et válságos állapotban vittek kórházba. A legfiatalabb sérült egy négyhónapos kisgyermek.

Egy embert, egy húszas éveiben járó fehér férfit őrizetbe vettek a lövöldözés miatt. A CNN egy szövetségi és egy texasi kormányzati forrásra hivatkozva közölte, hogy Patrick Crusiusnak hívják, 21 éves, és a dallasi elővárősában, Allenben él. Ellenállás nélkül adta meg magát. 

Patrick Crusius

2015-ben a LinkedInen még azt írta, nincs semmilyen célja azon kívül, hogy eléldegéljen. „Azt hiszem, a szoftverfejlesztés illik hozzám” – fűzte hozzá. Vizsgál az FBI egy 8Chanen megjelent kiáltványt is, amelynek a szerzője élesen bírálja az Egyesült Államokba tartó hispán migrációt, illetve a Demokrata és a Republikánus Pártot is, hozzáfűzve, hogy ő többé-kevésbé a republikánusokkal ért egyet. Egyelőre nem világos, hogy ő írta-e, de a kiáltvány így kezdődik: „Általánosságban véve támogatom a christchurchi merénylőt. Ez a támadás válasz a hispán invázióra...”

Ezt a kiáltványt a lövöldözés előtt mindössze másfél órával posztolta az 8Chanen egy anonim felhasználó, aki egy másik dokumentumot „P._Crusius” néven. Ez a dokumentumot eltüntették. Azt nem tudni, hogy mi szerepelt benne.

A Facebook és a Twitter minden fiókot törölt, amelyhez a férfinak köze lehetett. Néhány tweetben – írja a Los Angeles Times – Patrick Crusius elismerően írt Donald Trump szándékáról, hogy az Egyesült Államok hatalmas falat építsen a mexikói-amerikai határra.

Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök bejelentése szerint a halálos áldozatok között három mexikói állampolgár van.

Az FBI belföldi terrorizmus gyanújával indított vizsgálatot. Ügyészségi közlések szerint a férfira halálbüntetést fognak kérni.

Korábbi rendőrségi bejelentésekben arról volt szó, nincs kétség afelől, hogy a Walmartban több támadó nyitott tüzet, kivezényelt kommandósok nagy területet fésülnek át utánuk kutatva. Úgy tűnik, ez a hír nem bizonyult igaznak, a kommandósok 

A Walmartban rengetegen voltak, amikor a támadó betört és tűzet nyitott. A közösségi médiában több videó is feltűnt, hogyan kezdtek el menekülni fejvesztve az emberek azután, hogy eldördültek az első lövések. – Ez az a tragédia, amelyről soha nem gondoltuk volna,a hogy megtörténhet El Pasóban – mondta az incidensről a láthatóan sokk alatt álló polgármester, Dee Margo.

A Walmart közel van egy nagy helyi bevásárlóközponthoz, a Cielo Vista Mallhoz, de az először felröppenő információkkal ellentétben ott senki nem sérült meg, a bevásárlóközpontot lezárták.

Az incidenst Donald Trump amerikai elnök is elítélte a Twtteren.

A Cielo Vista Mall öt kilométerre fekszik az El Paso-i nemzetközi repülőtértől.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.