Lehet, hogy Nobel-békedíjra terjesztették fel Donald Trumpot

2019. február 15., 22:12

Szerző:

Donald Trump amerikai elnök pénteken egy fehér házi sajtótájékoztatón elmondta, hogy Abe Sinzó japán miniszterelnök Nobel-békedíjra jelölte őt az Észak-Koreával való párbeszédért és a koreai-félszigeti feszültség csökkentéséért tett erőfeszítéseiért.

Az amerikai elnök szerint Abe Sindzó átadta neki annak  a levélnek a másolatát, amelyet elküldött a Nobel-bizottsághoz. Trump a levelet „a legszebb ötoldalas  levélnek” minősítette. Állítása szerint a japán kormányfő azt mondta neki: – Jelöltelek téged (...) Japán nevében tisztelettel. Arra kérem őket, hogy adják neked a Nobel-békedíjat. Hozzátette azonban, hogy bár valószínűleg sosem kapná meg, annak ellenére, hogy sokan mások is így éreznek. Az amerikai elnök nem tért ki arra, hogy mikor osztotta meg vele a másolatot a japán miniszterelnök, aki eddig többször is méltatta őt nyilvánosan az Észak-Koreával kapcsolatos erőfeszítéseiért. 

Fotó: AP/Chris Pizzello

Donald Trump szerint Abe azért jelölte őt, mert Japán biztonságban érzi magát, köszönhetően az ő erőfeszítéseinek a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel való párbeszédért, beleértve a tavalyi csúcstalálkozót. – Én csináltam – dicsekedett az amerikai elnök. "És ez egy nagyon kemény párbeszéd volt az elején – mondta. – Az emberek azt mondták, Trump őrült. És tudják, végül mi lett belőle? Egy nagyon jó kapcsolat – fogalmazott. Donald Trump és Kim Dzsong Un tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először, ahol megállapodtak a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszereléséről, de nem jelölték ki annak idejét és módját. Az amerikai és észak-koreai vezető közötti következő csúcstalálkozót a tervek szerint február végén tartják Vietnamban.

A Nobel-békedíjat a norvégiai Nobel-bizottság ítéli oda évente. A testület honlapja szerint 304 embert jelöltek a 2019-es díjra. A korábbi amerikai elnökök közül Barack Obama és Jimmy Carter nyerte el a kitüntetést. A Nobel-békedíj az egyik legtekintélyesebb nemzetközi kitüntetésnek számít. A díjat  - a többi Nobel-díjjal együtt -  Alfred Nobel svéd kémikus, a dinamit feltalálója alapította. Akarata szerint a békedíjat az a személy kapja, aki az elmúlt év során  a legtöbbet tette  a nemzetek közötti testvériségért, a nemzetközi békéért.

Bár Donald Trump jelölésről beszélt, és az MTI is ezt a szót használja, Nobel-békedíjra csak javasolni vagy felterjeszteni lehet valakit, a jelölteket egy korábbi díjazottakból professzorokból álló szűk kör választja ki, azt pedig, hogy melyik szervezet vagy közéleti személyiség kapja, a norvég parlament öt tagjából álló bizottság dönt. Ennek a bizottságnak az elnöke jelenleg Thorbjørn Jagland volt norvég miniszterelnök, az Európa Tanács főtitkára.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.