Legális abortusz, korrekt felvilágosítás – az EP elfogadta a nők reproduktív jogairól szóló jelentést

Nullszázalékos adójú női higiéniás termékekről, legális abortuszról és minőségi felvilágosításról döntött az Európai Parlament. A KDNP képviselőjének nem tetszettek a javaslatok.

2021. június 25., 08:41

Szerző:

Az Európai Parlament csütörtökön 378 szavazattal, 255 ellenszavazat és 42 tartózkodás mellett megszavazta a szexuális és reproduktív jogokról szóló jelentést, amelyben a képviselők hangsúlyozzák,

garantálni kell a nők számára a biztonságos és legális terhességmegszakítást

– derül ki az MTI tudósításából.

A javaslatról szóló vita során az uniós parlamenti képviselők többsége aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy néhány tagállamban még mindig szigorú korlátok közé szorítják a nők abortuszhoz való jogát. Véleményük szerint ugyanis ennek következtében a nők sokszor nyúlnak az illegális terhességmegszakításhoz, vagy terhességüket akaratuk ellenére ki kell hordaniuk, ami viszont az emberi jogaik megsértését jelenti.

A jelentésben ezért leszögezték: az uniós tagállamokban biztosítani kell a terhességmegszakítást, a kérésre történő abortusz legyen jogszerű a terhesség korai szakaszában, ha pedig a terhes nő egészsége vagy élete veszélyben van, akkor azon túl is. Az abortusz teljes tilalma a nemi alapú erőszak egyik formája - hangsúlyozták a jelentést megszavazó képviselők.

Az EP úgy látja, a kormányoknak biztosítaniuk kell az általános és középiskolás számára a tényeken alapuló, életkornak megfelelő, diszkriminációmentes szexuális és reprodukciós oktatáshoz való hozzáférést. Ez ugyanis szerintük jelentős mértékben hozzájárulhat a nemi erőszak és a szexuális zaklatás csökkentéséhez. A kormányoknak továbbá biztosítaniuk kell a jó minőségű és korszerű fogamzásgátlási módszereket és eszközöket is.

Javaslatot tettek továbbá a női higiéniás termékeket terhelő adó csökkentésére. A hivatalos álláspont szerint ugyanis a magas adószázalék negatív hatással van a nemek közötti egyenlőségre. Ezért felhívták a nemzeti kormányokat, hogy töröljék el a tisztasági termékek adóját, és alkalmazzanak mentességet vagy nullaszázalékos adókulcsot e nélkülözhetetlen és alapvető fogyasztási cikkekre.

Hölvényi György, a KDNP uniós parlamenti képviselője az MTI-nek azt nyilatkozta: a jelentés önmagában sérti az emberi jogokat, mivel a szólásszabadság korlátozására szólít fel. Szerinte a javaslat az abortusszal kapcsolatos veszélyekről szóló mentális és egészségügyi felvilágosítást gyűlöletbeszédnek és tévesen a nőkkel szembeni megkülönböztetésnek minősítené. Leszögezte: a javaslat csak egy hivatkozási alap ahhoz, hogy „az EP radikális baloldali többsége beleszólhasson a szigorúan tagállami hatáskörökbe, a szülők nevelési kötelezettségeibe”.

(Kiemelt kép: Az én testem hozzám tartozik – szól az üzenet; MARTIN SCHUTT / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)