Kutatóközpont jön létre az orosz propaganda ellen EU- és NATO-tagokkal

Több uniós, illetve NATO-tagállam képviselői kedden aláírtak egy szándéknyilatkozatot arról, hogy a finn fővárosban létrehoznak egy kibervédelmi kutatóközpontot a hibrid fenyegetések elleni stratégiák kidolgozására.

2017. április 13., 06:17

A hibrid fenyegetések olyan katonai-politikai akciók, amelyek során az aktív fél egyszerre indít kibertámadásokat, propagandahadjáratokat, illetve dezinformációs kampányokat. Az ilyen támadások célja elsősorban bizonytalanság keltése, a társadalmi összhang és kohézió megbontása, a meglévő indulatok és félelmek felkorbácsolása, hogy a célba vett társadalom, ország tagjainak magabiztosságát és egységes fellépését gyengítsék, illetve új belső konfliktusokat hozzanak létre – írja az ITcafé.

Fotó: Laura Kotila / Prime Minister’s Office / Finnish Government

A European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats nevű központ létrehozásáról a szándéknyilatkozatot az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Svédország, Lengyelország, Finnország, Lettország és Litvánia képviselői írták alá, de a nyár közepéig még további országok fognak csatlakozni, hogy támogassák a tervek szerint az ősszel megnyíló központot. A szakembereket hálózatba szervező központ éves költségvetése kezdetben másfél millió euró lesz, ennek felét Finnország adja, a másik felét a támogató államok.

Az Oroszországgal 1300 km hosszan közös határral rendelkező Finnország tisztviselői korábban úgy nyilatkoztak: egyre erőteljesebb az országuk elleni orosz propaganda.

Az Egyesült Államokban az FBI több internetes behatolási kísérletet is tapasztalt az amerikai szavazói adatbázisokba. Mind a képviselőház, mind a szenátus hírszerzési bizottsága vizsgálódik az ügyben, hogy Donald Trump elnökválasztási kampányának munkatársai kapcsolatban álltak-e orosz tisztségviselőkkel.

Angela Merkel német kancellár korábban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az idei választásokat kibertámadások vagy dezinformációs kampányok révén próbálhatják majd meg befolyásolni az oroszok.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.