A kurdok nem tudnak tovább harcolni az Iszlám Állam ellen, a törökök miatt

Beszüntették az Egyesült Államokkal közös hadműveleteiket a szíriai kurd népállam seregei, mivel a törökök légitámadásokat intéznek ellenük és erre kell koncentrálniuk, jelentették be.

2022. november 26., 16:49

Szerző:

Az amerikai támogatást élvező szíriai kurd erők parancsnoka szombaton közölte, hogy leállították az Iszlám Állam terrorista szervezet elleni katonai műveleteiket az elmúlt héten Észak-Szíriát ért török támadások miatt.

Mazlum Abdi, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) vezetője újságírók előtt beszélt arról, hogy Ankara egy héten át légicsapásokkal támadta a Szíria északi részén lévő kurd területeket, aminek következtében súlyos károk keletkeztek az infrastruktúrában, és a törökök most szárazföldi offenzívára készülnek.

Bár a kurd szervezetek tagadták, hogy közük lett volna az Isztambulban november 13-án elkövetett merénylethez, amelynek hat halálos áldozata volt, Abdi szerint Törökország ürügyként használja a kurdok elleni támadásra.

"A nemzetközi koalícióval a Daesh - Iszlám Állam - elleni harcban szimbolikusan együttműködő erők most a török állam célpontjai, ezért a (katonai) műveletek leálltak" - hangsúlyozta Abdi.

Pénteken két rakéta érte el az Egyesült Államok vezette koalíciós erők támaszpontjait az északkelet-szíriai Saddadehben, de nem okoztak károkat. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki háborús megfigyelő szervezet az Iszlám Állam alvó sejtjeit tette felelőssé a támadásért. Az SDF pénteki közleményében arról is beszámolt, hogy miközben török drónok repültek az al-Hol tábor fölött, amelyben az IS harcosainak családjai élnek, néhányan rátámadtak a biztonsági őrségre, és elszöktek, de később őrizetbe vették őket.

A kurd hatóságok több mint két tucat fogolytábort működtetnek Szíria északkeleti részén. A táborokban tízezer IS-harcost, köztük kétezer külföldit tartanak fogva, akiket országaik nem engednek hazatérni.

(Kiemelt kép: Férfi áll a kobáni Szabad Nők terén. Az Iszlám Állam ostromától 2015-ben, kurd szocialista gerillák által megszabadított város most a törökök és szövetségeseik ellen készül védelemre. DELIL SOULEIMAN / AFP)

2023. február 3., 21:06

A „barátságtalan államokhoz” kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.