Korrupció miatt ítéltek halálra egy cégvezetőt

Egy pekingi bíróság halálra ítélte szerdán a Sinopec kínai olajipari cég, Ázsia legnagyobb olajfinomítójának elnökét, Csen Tonghajt (Chen Tonhai), a büntetés végrehajtását két évre felfüggesztették -- írta az MTI.

2009. július 15., 10:26

Ez utóbbi általában azt jelenti, hogy ha az elítélt két évig jó magaviseletet tanúsít, akkor büntetését életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatják.

Az ítélet felfüggesztését a volt vezető annak köszönheti, hogy a tárgyalás során beismerte bűnét, a kapott kenőpénzeket beszolgáltatta, illetve segített más bűnügyek feltárásában.

A férfit ugyanakkor élete végéig megfosztották politikai jogaitól, és elkobozták vagyonát.

A vád szerint Chen több mint 28 és fél millió dollár értékben fogadott el kenőpénzt 1999 és 2007 júniusa között, s visszaélt az olajipari vállalatnál betöltött tisztségeivel. Az összegekért cserébe Csen segített törvénytelen előnyöket szerezni az általa irányított cég műveleteiben, különböző földügyletekben és szerződésekben.

A bírósági ítéletről tájékoztató Új Kína hírügynökség arról nem számolt be, hogy ki adott kenőpénzt Csennek, illetve, hogy másokat is elítéltek volna az ügyben.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.