Kitört a kagylóháború a La Manche-csatornán, a francia halászhajók rátámadtak britekre

2018. augusztus 29., 06:55

Szerző:

Francia és brit halászhajók csaptak össze kedd éjjel a La Manche-csatornában, a BBC kedd éjszakai beszámolója szerint a franciák kövekkel, jelzőpisztolyokkal és füstgránátokkal üldözték el a kagylóban gazdag térségben halászó briteket. 

A normandiai partoktól 22 kilométerre vívott, tengeri csatára emlékeztető összetűzésben a hajók egymásnak ütköztek, a nagy bárkák olykor maguk előtt tolták a kisebb hajókat. A BBC által kagylóháborúként aposztrofált incidens hátterében a a kagylóhalászat áll, A briteknek ugyanis jogukban áll ott halászni, míg a franciáknál halászati tilalom van hatályban októberig, hogy a kagylóállomány gyarapodhasson. A britekre ezek a szabályok nem vonatkoznak, a franciák pedig nehezményezik, hogy a csatornán túli kollégáik megdézsmálják az ő megélhetésüket is biztosító kagylóállományt.

A BBC szerint a franciák szándéka pofonegyszerű, és arról szól, hogy mindaddig távol tartsák a briteket, amíg a kagylóhalászati tilalmat fel nem oldják.Hétfő este 35 francia hajó gyűlt össze, hogy megakadályozzák a brit fosztogatást. A franciák sikerrel jártak, a mindössze öt brit hajónak esélye sem volt a francia armadával szemben.

A halászok közti feszültség nem új keletű, viszont az utóbbi öt évben egy egyezmény keretében megfértek egymás mellett. A megállapodás szerint a nagyobb brit halászhajók távol maradtak a térségtől a széles körű halászati jogok fejében. A franciáknak azonban elegük lett abból, hogy a britek egész évben halászhatnak, míg ők csak október 1. és május 15. között.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.