Szinte egész Európát bejárta a brüsszeli lövöldöző, és senkinek sem tűnt fel

A magát az Iszlám Állam tagjának nevező Abdeslam Lassoued korábban megfordult Svédországban, járt Olaszországban, majd illegálisan tartózkodott Belgiumban is. 

2023. október 17., 19:13

Szerző:

A brüsszeli lövöldöző korábban bejárta szinte egész Európát, a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson, a The Local svéd hírportál szerint például arról beszélt a terrorcselekményt követő sajtótájékoztatóján, hogy Svédországnak és az Európai Uniónak javítania kell a határellenőrzésén, mivel Abdeslam Lassoued rendszeresen megfordult korábban Svédországban anélkül, hogy a hatóságok tudtak volna róla – írja a HVG

Ahogy arról beszámoltunk, a terrortámadás hétfő este a Belgium-Svédország Európa-bajnoki selejtező-mérkőzés előtt történt. A meccset a brüsszeli Baldvin király Stadionban játszották. Lassoued, aki Brüsszelben két svéd szurkolót lőtt agyon, később egy videónyilatkozatában vállalta tettét, és magát Allah harcosának, valamint az Iszlám Állam tagjának nevezte. A férfivel rövid tűzharcot követően a belga rendőrök végeztek kedd reggel egy kávézó teraszán. Azóta többek között a Brussel Times anyagából is kiderült, hogy Lassoued korábban menedékjogot kért Belgiumtól, ám a belga hatóságok elutasították a kérvényét, így 2020 óta illegálisan tartózkodott az országban.

De nem csak Svédországban és Belgiumban fordult meg a lövöldöző, Olaszországban is többször látták. Még 2016-ban Bolognában azonosították, később pedig egy vélelmezett kamuprofil valamelyik közösségi médiafelületen 2021-ben posztolt egy olyan képet, amin Lassoued látható a genovai diadalívvel a háttérben. 

(Kiemelt kép: a lövöldözés helyszínét lezárták a rendőrök a brüsszeli Ieperlaan-Boulevard d'Ypres-ben, 2023. október 16-án, hétfőn. Fotó: HATIM KAGHAT / Belga via AFP)