Kínai terv alapján írják át a hongkongi választási rendszert

Elfogadta a Peking által kidolgozott választási módosításokat a hongkongi törvényhozás csütörtökön – adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

2021. május 27., 15:32

Szerző:

Az új hongkongi választási rendszerben – a Peking által március 30-án megszavazott tervezet alapján – a hongkongi kormányzót kijelölő választási bizottság 40 tagot delegálhat majd a hongkongi törvényhozói tanácsba, amelynek létszámát 70-ről 90-re bővítették. A zömében Peking-barát tagokból álló választási bizottságot pedig 300 fővel növelik egy újabb, a „nemzeti szervezeteket” tömörítő szektor hozzáadásával, amivel a bizottság tagjainak száma 1500-ra emelkedik. A város szavazókörzetei a törvényhozó tanács 20 tagját választhatják meg közvetlenül, szemben a változtatás előtti 35-tel.

A választási rendszer átalakítását hongkongi demokráciapárti aktivisták, valamint egyes külföldi kormányzatok is kifogásolják amiatt, mert szerintük súlyosan csorbítják a hongkongi szabadságjogokat. Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város anyaországhoz történt 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

A SCMP csütörtökön arról is beszámolt, hogy a hongkongi rendőrség idén – a második, egymást követő évben – ismét nem adott engedélyt a Tienanmen téri mészárlás évfordulója alkalmából a városban korábban minden évben megtartott gyertyafényes felvonulásra. A rendőrség az engedély megtagadását a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozásokkal indokolta.

A pekingi vezetés utasítására a kínai hadsereg 1989. június 4-én nekilátott a Peking központjában található Tienanmen tér kiürítésének, miután azt április óta elfoglalták a demokratikus változásokat követelő tüntetők. Az erőszakos művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen, a becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja volt a vérengzésnek. Kínában az eseményekkel kapcsolatos megemlékezéseket és megnyilvánulásokat tiltják.

(Kiemelt kép: A hongkongi törvényhozói tanács ülése 2021. május 26-án. Fotó: NurPhoto/AFP | Vernon Yuen)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.