Két hete tudtak a Srí Lankán készülő terrortámadásokról a hatóságok, de semmit se tettek

2019. április 22., 18:16

Szerző:

Hét öngyilkos merénylő összehangolt robbantása ölt meg 290 embert Srí Lankán húsvétvasárnap. A hatóságok szerint a terrorakció egy nemzetközi hálózat segítségével valósulhatott meg, írja a BBC alapján a hvg.hu. A kormány egy kevéssé ismert dzsihadista csoportot, a Nemzeti Tauhít Dzsamaatot vádolja a robbantásokkal, bár az összehangolt terrortámadást egyelőre egy szervezet sem vállalta fel.

A rendőrség eddig 24 embert tartóztatott le, az elnöki hivatal pedig nemzeti szükségállapotot rendelt el, mely hétfő éjféltől lépett életbe. A szükségállapot felhatalmazza a rendőrséget és a katonaságot, hogy a gyanúsítottakat bírósági végzés nélkül őrizetbe vehessék és kihallgathassák.

A Srí Lanka-i hatóságokat két teljes hete értesítették arról, hogy a Nemzeti Tauhít Dzsamaat bombatámadást tervez, mondta Rajitha Szenaratne kabinetfőnök egy sajtótájékoztatón.

Szenaratne szerint a figyelmeztetést nem továbbították sem a miniszterelnök, Ranil Vikremeszinghe, sem a kabinet felé. A miniszterelnök is elismerte, hogy a biztonsági szolgálatok tudtak az információról, de nem tettek további lépéseket. A védelmi miniszter, Hemasiri Fernando azt mondta a BBC-nek, hogy a hírszerzés egyáltalán nem jelezte, hogy a támadás ilyen fajsúlyos lehet:

Prijalal Disszanajake rendőrfőkapitány-helyettes április 11-i tájékoztatójában azt írta: egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és India Srí Lanka-i nagykövetségének megtámadására készül.

A jelentésben több gyanúsított neve szerepelt, akik a christchurchi mecsetek elleni támadást követően más vallások ellen uszítottak.

A tájékoztatót több rendőri egység megkapta, de az információ nem jutott el Ranil Vikremeszinghe kormányfőhöz és minisztereihez, így semmilyen óvintézkedésre nem került sor. A kormányfő viszonya ráadásul feszült a biztonsági erőkkel, amelyek Maitripala Sziriszena elnök és a védelmi miniszter irányítása alatt állnak. Sziriszena tavaly októberben eltávolította Vikremeszinghét tisztségéből, de döntését a legfelsőbb bíróság alkotmányba ütközőnek minősítette, és érvénytelenítette.

 Merényletek Srí Lankán Ranil Wickremesinghe (középen) a Szent Antal-templomnál
Fotó: MTI/EPA

Szenaratne azt is elmondta, hogy a hatóságok úgy gondolják, a tettesek nemzetközi segítséget kaptak. A kabinetfőnök szerint ilyen külföldi segítség nélkül ezeket az akciókat nem hajthatták volna végre sikeresen. Ezért Maitripala Sziriszena elnök nemzetközi támogatást kér, hogy a nyomozás során a határaikon túlmutató szálakat is követni tudják.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A polgárháború vége - 2009 - óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb atrocitások.

A keresztény húsvétra időzített robbantásokban mintegy 500 ember sérült meg templomokban és hotelekben, köztük több külföldi állampolgár is. Dánia leggazdagabb embere három gyerekét is elvesztette.

Hétfőn újabb robbanás miatt tört ki a pánik Srí Lanka fővárosában. A robbanás akkor történt, amikor a biztonsági szolgálatok hatástalanítani próbáltak egy autóba rejtett pokolgépet.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.