Kemény német támadások Aján Tamás ellen

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung a napokban a „szteroid-világszövetség” főnökének nevezte Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökét. A ZDF német közszolgálati tv-csatorna szerint a NOB-tól az Aján-vezette szövetséghez befolyó pénzeket jeligés számlákon tartják Svájcban, amelyek felett csak az elnök rendelkezhet és nem tudni, hol van az elmúlt időszakban folyósított 25 millió dollárból 8 millió. Aján Tamás korábban hatalmi törekvésekre vezette vissza a német bírálatokat – a legújabb vádakra eddig nem reagált.

2012. augusztus 8., 12:23

A befolyásos frankfurti lap szerint szánalmasak a londoni versenyeken látható női súlyemelők, ezek az „anabolika-hegyek”. „Teljesen mindegy, hogy őket, vagy megmérgezett férfi-társaikat egyszer elkapják-e. Aki megengedi, hogy évszámra ilyen nyomorúságos alakokat lássunk, az nem teljesíti kötelességét. A szteroid-világszövetség elnökét Aján Tamásnak hívják. A szövetséget Budapestről irányítja, rendszerei átláthatatlanok, de egy valami mindig sikerül neki: a hatalom megtartása. Ehhez tartozik a versenyzőknek az edzéseken való ellenőrzése. A kontrollnak nem lehet hatékony eszköze olyan sportágban, amelyben a teljes funkcionárius-gárda tétlenül szemléli a doppinggal való fertőzöttséget. Hogy melyik doppingoló bukik le, Aján döntheti el. Így történhetett például, hogy az oroszok 2011-ben sorozatban aratták a győzelmeket - miközben edzésen csak egyetlen ellenőrzés volt”, írta a lap.

A német vádak távolról sem új keletűek. Elnöke, Christian Baumgartner vezetésével a Német Súlyemelő Szövetség tavasszal nyílt levélben szólította fel Ajánt, változtasson „az égbekiáltó különbségen szavai és tettei között”. Emlékeztetnek, hogy már jóval korábban javasolták: állítsanak fel független ellenőrző testületet, amelyet a WADA, a dopping-ellenes világszervezet felügyel, tegyék rendszeressé az edzéseken való ellenőrzéseket és tegyenek nyilvánossá minden, a dopping elleni lépést. A németek bírálták Ajánnak azt a lépését is, hogy Walther Trögert, a Német Oimpiai Bizottság egykori elnökét mutatta be a szövetség új, dopping-ellenes emberének – holott a 83 éves Tröger közölte, nem kíván már aktív szerepet vállalni.

A németek adatai szerint míg a világszövetség 2010-ben még 507 ellenőrzést végzett férfi-versenyzőknél, 2011-ben, az olimpia előtti évben, ez a szám 170-re csökkent. Míg az orosz súlyemelőket két éve még 39 esetben ellenőrizték előzetes bejelentés nélkül, tavaly már csak egyetlen egyszer. Ukrajnában 20-ról 10-re, a beloruszoknál 27-ről 7-re csökkent a kontroll-szám, holott mindkét ország sok versenyzőt nevezett az olimpiára. A kazahoknál, akiknek nyolc versenyzőjük indult Londonban, a 2010-es 64 ellenőrzéssel szemben tavaly egy sem volt.


Aján cáfol

Aján és a világszövetség nyilatkozatban utasította vissza a német vádakat azzal, hogy ellenőrzési módszereiket mind a WADA, mind a NOB a legkorszerűbbek és leghatékonyabbak között tartja nyilván. Tavaly 125 országban kereken 1.200 kontrollra került sor. Baumgartner válasza: megkerülik a lényeget. Az ellenőrzések legnagyobb részét a versenyeken végzik –ám a doppingolás az edzéseken folyik, nem közvetlenül a versenyek előtt. A német elnök, akit Aján kampányolással vádolt, indult a világszövetség megürült főtitkári posztjáért, de négy szavazattal alul maradt a török indulóval szemben,

A ZDF olimpiai híradójában ugyancsak igen kemény hangnemben foglalkozott Aján Tamással, mondván: átláthatatlanok a 73 éves elnök vezette szövetség pénzügyei. A NOB-tól befolyó, vagy 23 millió dollár támogatásból nyolc millió nem tudni, hová került. A jeligés svájci bankszámlán tartott pénzek felett csak Aján, illetve titkársága intézkedhet és egyre többen igénylik:állítsanak fel vizsgáló bizottságot az elavult, egyszemélyi vezetés ügyeinek felderítésére.

Athén és Schmitt Pál árnya

Aján Tamás neve távolról sem először merül fel dopping-ügyekkel kapcsolatban. Az idős sport-funkcionárius 1976-tól volt a világszövetség főtitkára, amelynek 2000 óta elnöke. 1983-ban Schmitt Pállal egy időben nevezték ki – miniszterhelyettesi rangban - az OTSH elnökhelyettesévé. A 2004-es athéni olimpia idején a MOB főtitkára volt. Miután öt magyar súlyemelő keveredett dopping-gyanúba, e posztjáról lemondott. Sokak szerint Schmitt Pál, a NOB akkori elnöke helyett – aki ugyan a játékok előtt azt ígérte, dopping esetén lemond, ám azután meggondolta magát. Aján egyébként szintén Takács Ferencnél, Schmitt témavezetőjénél írta annak idején doktori disszertációját a Testnevelési Főiskolán. Közös az is, hogy a volt államelnökhöz hasonlóan megtévesztően Ph.D. fokozatként szerepelteti így szerzett főiskolai doktorátusát a világszövetség honlapján és másutt.

–––