Kellemetlen kiszivárogtatás: "Hozzájutottunk az összes irathoz"

Egy norvég napilap megszerezte azt a több mint 250 ezer amerikai diplomáciai táviratot, amelyet a WikiLeaks szép lassan hoz nyilvánosságra - közölte csütörtökön az újság ügyvezető szerkesztője. Az Aftenposten című lap a WikiLeakstől függetlenül fogja felhasználni az amerikai diplomáciai táviratokat - közölte a szerkesztő.

2010. december 24., 12:40

"Hozzájutottunk az összes irathoz" - közölte az Aftenposten szerkesztője az AFP francia hírügynökséggel. Ole Erik Almlid azt azonban nem árulta el, hogy miként jutott a birtokukba az összes dokumentum, amelyeket a WikiLeaks még nem hozott teljes egészében nyilvánosságra.

A WikiLeaks november végén kezdte el lassan nyilvánosságra hozni a birtokukba jutott 250 287 darab amerikai diplomáciai táviratot. Csütörtök este 1 896 irat volt megtekinthető a WikiLeaks oldalán.

Az Aftenposten a WikiLeakstől teljesen függetlenül fogj beszámolni a táviratokban szereplő információkról - mondta el a lap szerkesztője. Így olyan táviratok is szerepelhetnek a lap oldalain, amelyeket maga a WikiLeaks még nem tett közzé - írta a Független Hírügynökség.

A norvég lap naponta öt irattal fog foglalkozni. Almlid elmondása szerint a táviratokat arra fogják használni, hogy azok alapján fontos témákról írjanak újságírói cikkeket. Semmi esetre sem fogjuk az összes iratot nyilvánosságra hozni a neten - közölte a szerkesztő.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.