Kaczyński Orbánról vesz mintát

Alig néhány hete, hogy a PiS (Jog és Igazságosság) kormányoz Lengyelországban, de hazai és külföldi véleményformálók máris éles kritikával illetik a helyzetet. Szerdán a tekintélyes Financial Times hívta fel a figyelmet arra, hogy Kaczyński mintája Orbán Viktor, és ha nem változtat pártja ezen a magatartáson, ugyanolyan bánásmódot érdemel, mint a magyar miniszterelnök. Aleksander Kwaśniewski volt lengyel államfő szerint „nehéz a farkast vegetarianizmusra rábeszélni”, Adam Michnik neves publicista szerint Lengyelországban csak dekoráció van demokrácia helyett.

2015. december 9., 15:30

„Még mielőtt október 25-én megnyerte a PiS a választásokat, világos volt, hogy ez nem egy egyszerű konzervatív csoport, politikai stílusa a megfélemlítés és a gyanakvás – írja a FT kommentátora. – A párt meggyőződése, hogy a lengyel államnak alapvető megújulásra van szüksége, emellett ez a párt egészségtelen hajlandóságot mutat az összeesküvés-elméletek iránt.”

Dacára a bevezetett változtatások hihetetlen tempójának, korai és túlzott lenne megállapítani, hogy ez a párt veszélyezteti a demokráciát, a pluralizmust és a társadalom humanitárius értékeit. A szerző szerint ugyanakkor kétségtelen, hogy „árt Lengyelország reputációjának, amely mintaszerű előrehaladást tett a posztkommunista Közép-Kelet-Európában”. „Aggodalomra ad azonban okot minden terület, amelyhez az új kormány hozzányúlt”, s ezek közül a legnagyobb, hogy az alkotmánybíróságot a saját jelöltjeikkel töltötték fel – írja a brit lap –, hiszen ez az egyetlen olyan szervezet, amely joggal blokkolhatja a párt által hozott törvényeket, ahogy azt megtette a PiS előző, 2005–2007 alatti kormánya idején. A párt elnöke, Jarosław Kaczyński ezt nem felejtette el.

A lap arra is emlékeztet, hogy a kormány szóvivője még továbbment, amikor felvetette, hogy állítsák Donald Tuskot bíróság elé a szmolenszki, 2010-es légi katasztrófa ügyében tett cselekedetei miatt, amelyben az akkori államfő, Lech Kaczyński is életét vesztette. „S ha mindez nem lenne elég, Lengyelország EU-s szövetségeinek nagyon nem tetszik az új kormány bántó álláspontja a menekültügyben és kemény álláspontja a klímaváltozás elleni harcban” – így a kommentár.

A németek és más államok hallgatnak, biztosan azért, mert Lengyelország földrajzi elhelyezkedése stratégiai. Emellett a legnépesebb és a legnagyobb gazdaságú ország Közép-Kelet-Európában, ráadásul az EU és a NATO pillére a térségben, amelynek szolidaritása az ukrán válság és az Oroszországgal való egyéb konfliktus miatt a szövetségeknek rendkívül fontos – írja a FT.

A szerző szerint az új lengyel kormány sok cselekedete a magyar kormányfő, Orbán Viktor „arzenáljából vett élő példa”, ezt a politikát csodálja Kaczyński, de kritizálja a Nyugat. Ha a PiS nem változtat ezen, ugyanolyan bánásmódot érdemel, mint Orbán – összegzi a publicista.

Lengyelországban Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza alapító főszerkesztője kommentárjában úgy értékeli, hogy demokrácia helyett dekoráció van. Nem ilyen Lengyelországért harcolt a demokratikus ellenzék és nem ilyenért szenvedte el a megtorlásokat. Lengyelországban a szabadságot lépésről lépésre tiporják el, a lengyel demokráciát putyinizálják, puccsot hajtanak végre.

„De lengyelek, ez még nem a világ vége! A mi népünk nagyobb katasztrófákat is túlélt, noha ezúttal saját akaratából kapott a fejére ütést! – írja a neves lengyel publicista. – Legyen ez tanulság mindannyiunknak. A mi választásunk vagy éppen kedvetlenségünk miatt Lengyelországot egy politikai maffia vezeti. Az ő világuk a fordított jelek világa. Ez nem a PiS-szel való fenyegetés, a PiS saját magát fenyegeti.” Duda elnök eltaposta a lengyel alkotmányt és demokráciát. Egészen biztos, hogy előbb vagy utóbb ezzel el kell számolnia – írja Michnik.

Megszólalt Aleksander Kwaśniewski volt lengyel köztársasági elnök is. Szerinte egyértelműen látni az új kormány akaratát, hogy megváltoztassa az alkotmányt, hogy úgy alakítsa a jogot, hogy a sajátját vezesse be. „Számomra nem meglepő, ami az államkincstár körül, a különleges szolgálatoknál folyik, a káderek lecserélése. Nem lesz meglepő a közmédiában a váltás sem. Ugyanakkor nem vártam, hogy az alkotmánybíróság elleni támadás ennyire kíméletlen lesz. Nem akarom elhinni, hogy magasan képzett emberek, akik a PiS nevében lépnek fel a médiában, nem tudták, hogy itt egyszerűen erőszakról van szó – jelentette ki a volt államfő. – Nehéz rábeszélni a farkast, hogy vegetáriánus legyen!”