Izraelig visszhangzott a megdöbbenés a Figyelő címlapja miatt

2018. december 2., 14:22

Szerző:

Times of Israel után a másik tekintélyes izraeli lap, a Háárec is írt a Schmidt Mária tulajdonában lévő figyelő aktuális számának a címlapjáról, amelyen Heisler András Mazsihisz-elnököt lehet látni húszezres bankjegyek esőjében. A zsidókról alkotott antiszemita sztereotípiákhoz tökéletesen illeszkedő címlap miatt  Joszi Amrani izraeli nagykövet csütörtökön Facebook-posztban fejezte ki a megdöbbenését és az aggodalmát, azt állítva, hogy „szégyenletes célzásról” van szó, a Háárec pedig egyszerűen antiszemitának nyilvánítja az enyhén szólva kormányközeli gazdasági hetilap húzását. 

A Figyelő címlapja már csak azért is rendkívül kínos az Orbán-kormány számára, mert Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a héten méltatta Orbán Viktor erőfeszítéseit az antiszemitizmus elleni harcban. 

Schmidt Mária egyébként gyakorlatilag ezzel a címlappal búcsúzik a Figyelőtől, amely a felajánlásának köszönhetően a Fidesz médiabirodalmának az egyik darabja lesz. Szombaton a szerkesztőség közzétett egy állásfoglalást, amely elutasítja az antiszemitizmus vádját, és azt firtatja, hogy miért nem követte hasonló nagyköveti megdöbbenés, amikor Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának az arcképe februárban az Üzlet és zsidóság - Köves Slomó állami milliárdjai cím kíséretében jelent meg a Magyar Narancs címlapján.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.