India közös álláspontot akar

A globális kérdésekben közös álláspont elfogadására szólított fel Narendra Modi indiai miniszterelnök a G20-ak, a világ húsz legfejlettebb gazdasága külügyminisztereinek találkozóján Újdelhiben csütörtökön, amelyen várhatóan központi szerepet kap az ukrajnai háború kérdése.

2023. március 2., 08:32

Szerző:

India, amely a G20-as csoport soros elnöke, korábban elutasította, hogy Oroszországot hibáztassa a háborúért, és diplomáciai megoldást keresett, miközben jelentősen növelte az orosz olajvásárlásait.

Modi a megbeszélések kezdetén egy videóüzenetben azt mondta, hogy a találkozó résztvevői egy mély globális megosztottság idején találkoznak. Hangsúlyozta: „Nem szabad hagynunk, hogy azok a kérdések, amelyeket nem tudunk közösen megoldani, útjába álljanak azoknak, amelyeket meg tudunk oldani”.

A külügyminiszterek találkozója napokkal a G20-ak pénzügyi vezetőinek találkozója után zajlik, amelyet szintén a háború kérdése uralt. Az a találkozó azzal ért véget, hogy India közös közlemény helyett egy „elnöki összefoglalót és eredménydokumentumot” adott ki, mert a csoport nem jutott konszenzusra Oroszország elítélésében.

Az újdelhi találkozón 40 delegáció vesz részt, köztük Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Csin Kang kínai külügyminiszter vezetésével. Blinken szerdán azt mondta, nem tervezi, hogy találkozik bármelyik miniszterrel. Washington és Peking között feszült a viszony Ukrajna miatt, valamint a múlt hónapban Észak-Amerika fölé sodródott kínai léggömb lelövése miatt.

A házigazda India jelezte, hogy az ukrajnai háború fontos tárgyalási pont lesz, de „kellő figyelmet kapnak” az „élelmiszer-, energia- és műtrágyabiztonsággal kapcsolatos kérdések, valamint a konfliktusnak az előttünk álló gazdasági kihívásokra gyakorolt hatása” is .

(Kiemelt képünk: Washington, 2021. szeptember 25. Narendra Modi indiai miniszterelnök. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)