Hat évre kell börtönbe vonulnia a chicagói rendőrnek, aki szitává lőtt egy fekete tinédzsert

2019. március 20., 06:53

Szerző:

Illinois állam legfelsőbb bírósága helyben hagyta kedden egy fekete tinédzsert brutálisan agyonlövő rendőr sokak szerint aránytalanul enyhe börtönbüntetését. Jason Van Dyke, a chicagói rendőrségtől azóta elbocsátott rendőrtiszt 2014-ben a városban több sorozatot lőtt ki Laquan McDonald 17 éves fiatalemberre, akinek a kezében ugyan egy kisebb kés volt, de nem fenyegetőzött vele. A helyszínre érkezése után szinte azonnal tüzet nyitó rendőr az összesen 16 lövés nagy részét már az élettelenül földön fekvő áldozatára adta le.

 

Fotó: AP/NNancy Stone

Mivel a rendőr fehér, az áldozat pedig fekete bőrű volt, a gyilkosság felszította a faji ellentéteket és tüntetésekhez vezetett Chicagóban. Bár a 40 éves Jason Van Dyke ellen eredetileg előre megfontolt, szándékos emberölés címén emeltek vádat, ami legalább 45 évi szabadságvesztéssel sújtható, a bírák a bűncselekmény minősítését szándékos, de nem előre megfontolt módon elkövetett gyilkosságra változtatták - miután elfogadták a rendőr állítását, hogy életét féltve nyitott tüzet - és elutasították, hogy a vádban 16-szoros súlyos testi sértés is szerepeljen. Végül tavaly októberben bűnösnek mondták ki, és idén januárban hat év kilenc hónapos börtönbüntetést szabott ki rá.

Jason Van Dyke fellebbezett. Fél évszázada ő az első fehér bőrű rendőr Chicagóban, akit szolgálat közben elkövetett gyilkosságért elítéltek, az ítélet szerint azonban jó magaviselet esetén megfelezhetik büntetését.

Illinois államügyésze, Kwame Raoul - a per ügyészével együtt - beadványt intézett az alkotmánybíróság szerepét ellátó legfelsőbb bírósághoz, és a büntetés hatályon kívül helyezését, valamint új meghallgatást kérelmezett, amelynek nyomán szerintük súlyosbítható a büntetés. Azzal érveltek ugyanis, hogy a lövések számának megfelelő, több rendbeli súlyos testi sértésért is felelősségre kell vonni a volt rendőrt, így a kiszabható büntetési tétel súlyosabb lehet. Az állam legfelsőbb bírósága azonban indoklás nélkül megtagadta az új meghallgatást. A hattagú testületből négyen - helyesnek tartva az ítéletet - az elutasítás mellett döntöttek, két alkotmánybíró viszont jelezte, hogy nem ért egyet ezzel a döntéssel.

Az államügyész és a per ügyésze tudomásul vette az alkotmánybírósági határozatot. Ahogyan sajtóértekezletükön fogalmaztak: "elismerik és tiszteletben tartják az alkotmánybíróság jogkörét". Van Dyke rendőr ügyvédje, Daniel Herbert Twitteren közölte, hogy rendkívül örülnek a döntésnek. Majd hozzátette: a legfelsőbb bíróság határozata remélhetőleg véget vet annak, hogy politikai célokra használják ki Laquan McDonald halálát.