Harmadszor is elutasította a brit parlament a Brexit-megállapodást

Egyre közelebb a káosz, a kétoldalú viszony rendezése nélküli kilépés veszélye.

2019. március 29., 16:23

Szerző:

Harmadszor is elutasította pénteken a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást. A péntek délutáni szavazáson az EU-val novemberben elért egyezségre 286-an, ellene 344-en voksoltak, vagyis a kormány 58 fős többségű vereséget szenvedett.

Brexit – Parlamenti vita
Fotó: MTI/EPA/Brit parlament

Január 15-én, amikor először került az alsóház elé az 585 oldalas megállapodást, a kamara a brit parlamentarizmus történetének legnagyobb, 230 fős többségével, a március 12-i második szavazáson 149 fős többséggel utasította el az egyezményt.

Brexit
Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A pénteki szavazás után Theresa May konzervatív párti miniszterelnök kijelentette, hogy az újbóli elutasításnak súlyos következményei lehetnek, ugyanis az alapeseti forgatókönyv jelen pillanatban az, hogy az Egyesült Királyság április 12-én, a múlt heti EU-csúcson erre az esetre kijelölt határidőben megállapodás hagyja el az Európai Uniót. Mivel az utóbbit senki nem akarja, – a brit parlament is elvetette korábban – a britek valószínűleg újabb halasztást fognak kérni az EU-tól. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a harmadik elutasítás hírére rendkívüli EU-csúcsot hívott össze. Ezt április 10-én fogják megtartani. Ennek azért van jelentősége, mert Theresa May április 11-ig kapott időt a döntésre, hogy másnap a kétoldalú viszony rendezése nélkül kilépteti az EU-ból az Egyesült királyságot vagy egy hosszabb halasztást fogad el. Ez azt jelentené, hogy a szigetországnak részt kell vennie a májusi európai parlamenti választásokon.

Theresa May annak ellenére szenvedett vereséget harmadszor is, hogy lemondásával kecsegtette a Brexit-megállapodástól vonakodó ellenfeleit. Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője a pénteki szavazás után arra hivatkozva szólította fel lemondásra Theresa Mayt, hogy új parlamenti választásokat lehessen kiírni a szigetországban.

Maga Theresa May azt mondta, ebben a helyzetben más utat kell keresni a továbblépéshez. Bár nem említette meg konkrétan, hogy mik lehetnek ezek az alternatív megoldások, emlékeztetett, az EU egyértelmű álláspontja, hogy a Brexit további halasztásához világosan megfogalmazott indokokra és az EU-ban maradó országok egyhangú jóváhagyására van szükség.

A múlt heti EU-s csúcstalálkozón született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió a kilépés május 22-ig tartó halasztásába egyezett bele, de ehhez a Brexit-megállapodást a korábbi kilépési határidőig, vagyis péntek éjfélig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek. Az elfogadott zárónyilatkozat értelmében újabb elutasítás esetén a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja marad, de eddig jeleznie kell, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

Az EU-tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője elmondta, hogy Theresa May várhatóan alternatív tervet készít elő a rendezett, megállapodással végződő Brexit érdekében. Mint közölte, May előreláthatólag meghívást kap a rendkívüli csúcstalálkozóra, hogy az ülés elején bemutassa azt az unióban maradó 27 tagország vezetőjének. – Arra számítunk, hogy az Egyesült Királyság időben bemutatja a kijelölni kívánt utat annak érdekében, hogy az Európai Tanács megvizsgálhassa és megfontolhassa azt - közölte a tanácsi tisztségviselő.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.