Meghalt Valentyina Gorjacseva, Jurij Gagarin özvegye, de az oroszok nem árulják el, hogy miben

2020. március 18., 14:52

Szerző:

84 éves korában kedden meghalt Valentyina Gagarina, a világ első űrhajósának, Jurij Gagarinnak az özvegye – közölte az űrhajósokat felkészítő orosz központ (CPK) sajtószolgálata. A Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal részvétét nyilvánította hozzátartozóinak, de nem közölte a híres űrhajós özvegye halálának okát – írja a 24.hu.

Leánykori nevén Valentyina Gorjacseva 1935. december 15-én született Orenburgban. 1957-ben ment feleségül Gagarinhoz. Az orvosi végzettségű Gagarina a férje 1968-ban bekövetkezett halálos repülőgép-szerencsétlenségét követően Moszkva mellett, a csillagvárosi űrhajóskiképző központ orvosi laboratóriumában dolgozott az 1990-es években történt nyugállományba vonulásáig.

Fotó: wikimedia commons

A Gagarin házaspárnak két lánya született, az 1959-ben született Jelena és az 1961-ben született Galina – emlékeztetett a portál.

Február közepén Moszkvában árverésre bocsátották azt a szovjet limuzint, amelyben a kozmonauta történelmi utazása után ünnepélyesen végiggurult az orosz fővároson, de a 3 millió dolláros kikiáltási áron meghirdetett gépcsoda senkinek sem kellett: