Megszólalt az Asiana Airlines rémült utasa: a felhőket láttam a vészkijárat ajtaja helyén

A CNN-nek nyilatkozó utas a telefonját nézte, amikor hirtelen a szél lefújta sapkáját és nehezen kapott levegőt. Még a levegőben volt a gép.

2023. június 9., 10:37

Szerző:

„A katasztrófafilmekben mindig úgy tűnik, hogy mindenki meghal, amikor kinyílik egy ajtó a levegőben. Azon tűnődtem, hogy mit ronthattam el az életemben. Egy röpke pillanat alatt annyi gondolatom támadt" – nyilatkozta Lee Yoon-jun. A férfi közvetlen szomszédja volt annak az utasnak, aki menet közben kinyitotta ez egyik Asiana Airlines repülőgép ajtaját, mert ki akart szállni a járműből, az eset részleteit mi is megírtuk.

Lee először nem látta, hogy a mellette ülő férfi nyitotta volna ki az ajtót, csak azt, hogy felhők vannak a vészkijárat ajtajának helyén, miközben még kétszáz méter magasban voltak. Azt hitte, valamilyen műszaki hiba történt. A gép 700 láb magasságban volt, amikor a mellette lévő utas kikapcsolta a biztonsági övét, rángatni kezdte a menekülésre fenntartott kijáratot és megpróbált kiugrani a repülőből. Ekkor Lee a többi utas segítségével megfékezte a másik férfit, miközben a légiutaskísérő segítséget hívott – írja a CNN.

A kiugrani készülő férfi ránézésre rossz mentális állapotban volt a teljes út során, Lee azt hitte, pánikrohama van, amikor távozni készült a mozgó járműből. A férfit a rendőrség letartóztatta. 

A gépen utazó kétszáz utas közül senki sem sérült meg, kilencen panaszkodtak légzési nehézségekre. Az eset kivizsgálása folytatódik, leginkább azt vizsgálják, hogy a férfi egyáltalán hogyan tudta kinyitni az ajtót. 

(Kiemelt képünk: illusztrció. Fotó: AFP.)