Európa több városában tüntettek a járványügyi intézkedések ellen

Volt ahol a vírustagadók ellen tüntettek. 

2022. január 16., 06:47

Szerző:

Több európai városban tüntettek a kormányok járványügyi intézkedései ellen. Az osztrák fővárosban például ezrek vonultak az utcára a koronavírus elleni kötelező védőoltás bevezetésének terve ellen. „A kormány mondjon le” – skandálta a tömeg a bécsi óvárosban tartott szokásosnak nevezhető szombat esti demonstráción.

Az osztrák kormány novemberben jelentette be a negyedik országos karantént, és közölte, hogy – elsőként az Európai Unióban – kötelezővé kívánja tenni a védőoltást mindenki számára. A parlament várhatóan a jövő héten szavaz a indítványról.

Az észak-németországi Hamburgban több mint ezren vettek részt a vírustagadók és összeesküvéselméleteket vallók elleni megmozduláson „Összeesküvés-elméletek helyett szolidaritás és felvilágosodás” transzpararenssel. A megmozdulást eredetileg az oltásellenesek tüntetése ellen szervezték, amelyre legalább tizenöt-ezer résztvevőt vártak. A tüntetést azonban a rendőrség csütörtökön az omikron variáns jelentette fertőzésveszély miatt betiltotta. Több tüntetést szerveztek szombaton Hamburgban, egyebek mellett a kormány Covid-19 világjárvánnyal kapcsolatos egészségügyi politikája elleni tiltakozásul.
 

Rómában is ezrek tüntettek a kormány járványügyi politikája ellen. A Laterani Szent János téren – sajtójelentések szerint mintegy ötezer – összegyűlt tüntető előtt az egyik felszólaló hangsúlyozta: „Dühösek az emberek”. Mario Draghi kormánya nemrégiben szigorított a karanténszabályokon, és egyebek mellett bevezette az ötven év felettiek számára kötelező védőoltást. Franciaország több városában is tiltakoztak szombaton az új oltási igazolás ellen. Több nagygyűlést tartottak Párizsban, az egyiket az Eiffel-toronnyal szemben. Lyonban, Nantes-ban, Bordeaux-ban és Marseille-ben is utcára vonultak az intézkedés ellenzői.

(Kiemelt képünk illusztráció: Járványügyi intézkedések ellen tiltakoznak 2020. október 17-én, Pozsonyban. Fotó: Vladimir Simicek / AFP)