ET emberjogi biztos: Lengyelországnak fel kell hagynia az LMBTI-emberek megbélyegzésével

A lengyel köztisztviselőknek és a véleményformálóknak abba kell hagyniuk az LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszexuális) emberek megbélyegzését, és a velük szembeni gyűlölet és intolerancia propagálását - írta Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberjogi biztosa csütörtöki állásfoglalásában.

2020. december 3., 16:06

Szerző:

A politikus hozzátette: a megbélyegzés a gyűlöletkeltés, erőszak legitimálásának valós kockázatát hordozza magában. Mijatovic komoly aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a homofób és gyűlöletkeltő megnyilatkozások egyre elterjedtebbek a lengyel társadalom prominens képviselői és politikusai között.

"A gyűlöletbeszéd nemcsak azokat érinti, akiket céloz, hanem az egész társadalmi kohéziót, mivel kirekesztésre szólít fel" - mondta. Állásfoglalásában továbbá sürgette a lengyel vezetést, hogy hagyjon fel az ilyen jellegű megnyilvánulásokkal, és a szexuális irányultságot célzó gyűlöletbeszédet és bűncselekményeket pedig tegye büntethetővé.

A biztos különösen aggasztónak találja továbbá, "hogy egyes lengyelországi önkormányzatok nyíltan homofób és kirekesztő programjai állami támogatásban részesültek, mivel szerinte ez az állampolgároknak azt a jelzés küldi, hogy a LMBTI emberekkel szembeni gyűlölet elfogadható". Felszólította a lengyel kormányt, hogy vonja vissza a megbélyegzőnek ítélt programok támogatást, és azokat a lengyel parlamentben folyamatban lévő törvényjavaslatokat, amelyek a szexuális kisebbségeket veszik célkeresztbe.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a lengyel hatóságok, ahelyett hogy megvédenék, folyamatosan zaklatják és megfélemlítik az LMBTI-aktivistákat, és aggodalmat fejezte ki, hogy a meleg büszkeség napján felvonulókat egyre több atrocitás éri.

Mijatovic azt kéri, Lengyelország a civil szervezetek segítségével dolgozzon ki nemzeti stratégiát a LMBTI-emberek jogegyenlőségének előmozdításra, valamint támogassa a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos társadalmi érzékenyítő kampányokat.

(MTI)

 

2021. március 5., 17:11

A szlovák kormányfő szerint Szijjártó Szlovákia barátja, nem érti, miért terjesztik róla a politikusok az ellenkezőjét. A szlovák külügyérnek viszont nem tetszik a beavatkozás.