ENSZ: a járvány után olyan világ jön majd létre, amely egyenlőbb a mostaninál

2020. szeptember 22., 06:03

Szerző:

A 75 éves világszervezet 193 tagállama fogadta el a nyilatkozatot, amelyben a koronavírus, a klímaváltozás és az erőszakos szélsőségesség legyőzését tűzték ki célul.

 

Egyhangúlag fogadta el helyi idő szerint hétfő este az ENSZ 193 tagállama azt a nyilatkozatot, amelyben a világszervezet létrejöttének 75. évfordulója alkalmából globális összefogást szorgalmaznak a világot érintő kihívásokkal szemben.

A nyilatkozat szerint ritkán volt nagyobb szükség a globális összefogásra, mint most, amikor a világ olyan megpróbáltatásokkal néz szembe, mint a koronavírus-járvány, a klímaváltozás és az erőszakos szélsőségesség.

A dokumentum méltatja az ENSZ-et, mint a világ egyetlen olyan szervezetét, amely képes arra, hogy összefogja a bolygó összes országát, reményt adjon megannyi embernek, hogy jobb lesz a világ és elhozhatja azt a jövőt, amelyre mindannyian vágyunk.

A második világháború borzalmai után az ENSZ azért jött létre, hogy az elkövetkező nemzedékeket megóvja a háború pusztításától - emlékeztetnek a tagállamok az ENSZ alapokmányában lefektetett fő célra. Az elfogadott dokumentum felidézi a szervezet sikereit és kudarcait, és a tagállamok ígéretet tettek, hogy a világjárvány után olyan világ jön majd létre, amely egyenlőbb a mostaninál, összefog és megóvja a bolygót.

Az ENSZ nagy feszültségek közepette is a gyarmatok felszabadításáért és fejlesztéséért, az emberi jogokért és egyenlőségért dolgozott, célul tűzte ki a betegségek felszámolását, gátat szabott megannyi konfliktusnak, életek százezreit mentette meg, és gyermekek millióinak biztosított oktatást - idézi fel a nyilatkozat.

Kudarcként említi viszont a deklaráció, hogy a világban egyre nagyobbak az egyenlőtlenségek, szegénység, éhezés, fegyveres konfliktus, terrorizmus, bizonytalanság, klímaváltozás és betegségek hada sújtja a világ több részét is. Sajnálattal állapítja meg az ENSZ-nyilatkozat, hogy a legfejletlenebb országok ismét elkezdtek leszakadni, a gyarmatosítást nem sikerült teljesen megszüntetni, és emberek az életüket kénytelen kockáztatni, hogy menedéket keressenek.

"A velünk szemben álló kihívások összefüggenek egymással, és csakis megerősített többoldalú együttműködéssel legyűrhetők" - hangsúlyozza a nyilatkozat.

 

(MTI)