A Koordinációs Tanács követeli, hogy engedjék el éhségsztrájkoló elnökségi tagjukat

Egyre romlik az állapota.

2020. szeptember 28., 13:56

Szerző:

A fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács azt követelte hétfőn a hatóságoktól, hogy azonnal engedjék szabadon az őrizetben éhségsztrájkot folytató egyik elnökségi tagját, Makszim Znakot – írja az MTI.

Znak állapota romlott, ezért felszólítják a hatóságokat, teremtsenek lehetőséget arra, hogy sürgős orvosi segítséget kaphasson. Követelték azt is, hogy a hatóságok szüntessék be az ellene folytatott bűnvádi eljárást. A testület aggódik Znak egészségi állapota miatt. Közölte, hogy az éhségsztrájkot végső eszköznek tartja a célok elérésében, de bármely állam számára a legfőbb értéknek az emberi életnek kell lennie. A tanács arra kérte Znakot, hogy vessen véget az éhségsztrájknak.

Makszim Znakot augusztus 9-én vették őrizetbe. Azzal vádolták meg, hogy kárt okozott a fehérorosz állam biztonságának. A férfi tiltakozásul éhségsztrájkot hirdetett. Az ellenzéki védőügyvédje megkérdőjelezi a vád törvényességét és megalapozottságát, és az ügyben panasszal fordult a főügyészséghez. 

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta rendszeresen tüntet az ellenzék, és követeli a választás hivatalos győztesének, Aljakszandr Lukasenka elnöknek a lemondását. A biztonsági erők egyre kíméletlenebbül csapnak le a tüntetőkre, már több mint hétezer embert vettek őrizetbe.

(MTI)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.