Egy rakéta vetett véget a kétórás tűzharcnak

A Srí Lanka-i hadsereg parancsnoka bejelentette hétfőn, hogy véget értek a harcok, a kormánycsapatok teljesen felszámolták a lázadó Tamil Eelam Felszabadító Tigriseinek (LTTE) erőit, és helyreállították a 25 éves szeparatista háború által megosztott nemzet egységét.

2009. május 18., 17:43

"Felszabadítottuk az egész országot, teljesen megszabadítva az északi országrészt a terroristáktól. Teljes ellenőrzésünk alá vontuk az LTTE által birtokolt területeket" - mondta Szarat Fonszeka altábornagy az állami televízióban. Hozzátette: "250 terrorista holtteste hever ezen az utolsó kis földdarabon".

A televízió megerősítette, hogy meghalt Velupillai Prabhakaran, a lázadók 54 éves vezére, de nem közölte, hogyan. A kormány tájékoztatási hivatala sms-eket küldött szét az országban, hogy meghalt Prabhakaran és két fő helyettese, Szúszaj és Pottu Amman. Szúszaj a lázadók tengeri erejét, Amman pedig a hírszerző szolgálatot vezette. A televízió később azt hozta nyilvánosságra, hogy a három vezetővel a hadsereg végzett, s ezzel "a terrorista Tigrisek egész vezetősége megsemmisült". A fővárosban, Colombóban a szingaléz lakosság utcai ünnepet kezdett a hír hallatára. A televízió este élő adásban közvetítette a hadsereg parancsnokának ünnepélyes jelentéstételét az államfőnek a győzelemről.

Magas rangú - név nélkül nyilatkozó, mert erre fel nem hatalmazott - katonai vezetők elmondása szerint Prabhakaran és helyettesei egy páncélozott teherautóban utaztak egy fegyveres lázadókkal teli busz kíséretében, és kétórás tűzharcba bocsátkoztak a katonákkal, aminek a teherautót érő rakétatalálat vetett véget. A katonák ezután megállapították, hogy a járműből kihúzott holttest valóban Prabhakarané, noha nagyon összeégett. A személyazonosság megerősítése céljából DNS-mintákat vettek, amelyeket törvényszéki szakértők fognak megvizsgálni az ő és társai esetében.

Brüsszelben nyilatkozatot tettek közzé az Európai Unió (EU) külügyminiszterei, amelyben nemzetközi vizsgálatot követelnek az emberi és emberiességi jogoknak a Srí Lanka-i harcokban szemben állók általi megsértéseire vonatkozóan. A dokumentum felszólítja a feleket, hogy "haladéktalanul kezdjék meg azt a politikai folyamatot, amely választ adhat minden Srí Lanka-i közösség jogos aggodalmaira".

A külügyminiszterek hangsúlyozták, hogy "a hosszú távú biztonság, a konfliktust követő újjáépítés és Srí Lanka felvirágzása csak olyan politikai megoldással érhető el, amelyben részt vesz minden fél az egyetértés, az egyenlőség és a jogállamiság alapján, amit az EU kész támogatni". Felszólították mind a kormányerőket, mind a lázadókat, hogy "tegyenek meg minden szükséges intézkedést az újabb emberveszteségek elkerüléséért", miközben az EU "üdvözli azokat a híreket, amelyek szerint nagyszámú civil elhagyhatta a harcok övezetét".

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.