Egy mobilapplikáció segítheti az afgánokat a túlélésben

A fő feladat az afgánok élelmiszerhez való jutását, bankokhoz való hozzáférését és biztonságát segíteni. 

2021. szeptember 19., 21:43

Szerző:

Egy mobilalkalmazás segített az afgánoknak eligazodni Kabulban a tálib hatalomátvétele előtt és után is. Amikor a tálibok a múlt hónapban bevonultak Kabulba, az Ehtesab nevű, tömeges híradó alkalmazás mögött álló csapat elhagyta városi irodáját, de folytatták munkájukat, hogy az afgánokat fontos információkkal lássák el, például arról, hogy mely utak voltak túlterheltek, és hol jelentettek erőszakos cselekményeket – írja a CNN

Napokkal később, amikor két öngyilkos robbantás több, mint 70 embert ölt meg a kabuli, Hamid Karzai repülőtér közelében, miközben az emberek kétségbeesetten próbáltak evakuálni, a startup a helyszínen lévő kapcsolatait használta fel, hogy perceken belül megerősítse a támadásokat.

Az Ehtesabot három évvel ezelőtt hozták létre, hogy valós idejű riasztásokat és információkat nyújtson a kabuli eseményekről. A cél akkoriban az volt, hogy a lakosokat bevonják és ezzel áthidalják a polgárok és a köztisztviselők közötti kommunikációs szakadékot és a kormánytisztviselőket felelősségre vonják. A Citizenhez hasonlóan, amely az Egyesült Államokban a valós idejű bűnügyi riasztásokról ismert alkalmazás, az Ehtesab arra kéri a helyieket, hogy jelentsenek a városszerte előforduló eseményeket, beleértve a meghibásodott távközlési rendszerektől kezdve a tervezett tüntetésekig mindent. Ezeket a jelentéseket természetesen az Ehtesab biztonsági szakértőkből álló csapata ellenőrzi, hogy hiteles információkkal szolgáljon. 

Most, a tálibok hatalomátvételét követő gyors politikai és társadalmi változások közepette ez a szolgálat újból sürgetővé vált. Bár az alkalmazást eddig mindössze 5000 alkalommal töltötték le az emberek Kabulban és máshol – ami a város több millió lakosának elenyésző része – a vállalat szerint a használat az elmúlt hetekben megugrott.

„A fő hangsúly nyilvánvalóan az afgánok élelmiszerhez jutását, bankokhoz való hozzáférését, a mozgáshoz való hozzáférést érintő jelentések szolgáltatásán van”

– mondta a CNN Businessnek Sara Wahedi, az Ehtesab 26 éves alapítója, aki New Yorkból vezeti a kabuli munkatársakból álló csapatot, miközben a Columbia Egyetemen emberi jogi és adattudományi diplomát szerez. 

2018 májusában Wahedi Kabul belvárosában munkájából hazafelé sétált, amikor több öngyilkos merénylet kellős közepén elakadt. Sikerült épségben hazajutnia, de elmondása szerint másnap már higiéniai problémák, áramkimaradások és lezárt utcákkal találkozhattak az emberek. Ekkor született meg a fejében az applikáció ötlete. „Nagyon összezavart az a tény, hogy nem volt olyan platform, ahol hiteles, valós idejű információkat lehetett volna találni arról, hogy mi történik a városban, különösen egy olyan városban, amely folyamatosan instabilitástól sújtott” - mondta Wahedi. „Nagyon furcsának tűnt számomra, hogy nem volt semmilyen struktúra” – tette hozzá a fiatal alapító. 

Amióta a tálibok átvették az afganisztáni hatalmat, az Ehtesab munkája nemcsak veszélyesebbé, hanem nagyobb kihívást is jelent. Az alkalmazás korábban a helyi rendőrségi nyilvántartások és a kormánytisztviselőktől származó információk segítségével tudta ellenőrizni a jelentéseket. Mostanra már inkább a híradásokra, a külföldi nagykövetségekre és az ENSZ-re támaszkodik, amelyek közül sokan az elmúlt hetekben csökkentették jelenlétüket Kabulban. A csapat jelenleg is azon dolgozik, hogy a felhasználók által beküldött jelentéseket a tálibok ne tudják követni.

E nehézségek ellenére, valamint azon aggodalmak ellenére, hogy a tálibok a 2000-es évek elejéhez hasonlóan széles körben lecsaphatnak az internetre, Wahedi szerint a csapat nem adja fel. „Ez az egyetlen dolog, ami nap mint nap életben tart bennünket, az a tudat, hogy képesek vagyunk valamit tenni, hogy közvetlenül segítsünk” – mondta.

 

(Kiemelt kép: A 2021. szeptember 18-án, szombaton készült fotó a Zemerai Ahmadi családi házában keletkezett károkat mutatja, amelyet 2021. augusztus 29-én, egy nappal az utolsó amerikai evakuációs járatok előtt, az afganisztáni Kabulból történő evakuálás előtt ért amerikai dróncsapás. Ahmadi és kilenc családtagja, köztük hét gyermeke meghalt. Fotó: EYEPRESS/Rahmat.)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.