Ciprus izraeli nagykövetségénél robbantottak

Nicosiában robbantottak Izrael nagykövetsége, azonban károk nem keletkeztek, négy személyt később őrizetbe vettek.

2023. október 22., 08:34

Szerző:

A helyi rendőrség közölte: „kis mennyiségű pirotechnikai anyagot” tartalmazó fémtárgy robbant fel mintegy 30 méterre a Nicosia sűrűn lakott területén található nagykövetség egyik épületének kerítésétől – írja a Reuters. Károkat vagy sérüléseket nem jelentettek.

Négy helyi 17 és 21 év közötti személyt – rendőrségi forrás szerint szíriaiakat – előzetes letartóztatásba helyeztek robbanóanyaggal elkövetett vagyonrongálás kísérlete, robbanóanyag birtoklása és használata, valamint fegyverviselés gyanújával. Az egyik letartóztatott autójában a rendőrség 2 kést és egy kalapácsot talált.

A Közel-Kelet peremén fekvő Ciprus szigorította a biztonsági intézkedéseket a sziget különböző pontjain. Az újabb erőszakos cselekmények nyomán a hatóságok kibővítették a nagykövetség körüli biztonsági kordont, és lezárták a polgári utakat. A nagykövetség 1988-ban egy sikertelen robbantási kísérlet célpontja volt, amikor egy robbanóanyaggal megrakott autó felrobbant egy közeli hídon, három ember halálát okozva.

(Kiemelt képünkön Ciprus, Görögország, Izrael és az EU zászlaja látható az elnöki palotán, Nicosiában, Cipruson 2023. szeptember 4-én.  Fotó: Kostas Pikoulas/NurPhoto)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.