Charles Michel: fenn kell tartani a párbeszédet az örmény-azeri békemegállapodás aláírása érdekében

Fenn kell tartani a megkezdett párbeszéd lendületét, hogy döntő lépések következhessenek az Örményország és Azerbajdzsán közötti átfogó békemegállapodás aláírása felé – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben az Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel és Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel tartott találkozót követően vasárnap.

2023. május 14., 21:01

Szerző:

Charles Michel sajtónyilatkozatában közölte: az örmény és az azeri vezetők szándéka a Dél-Kaukázus békéjének megteremtése. Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy segítse a két ország közötti viszony normalizálást. Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke elmondta: a két ország vezetője megállapodott a határkérdésekkel foglalkozó kétoldalú találkozók újraindításáról. Megerősítették elkötelezettségüket Örményország és Azerbajdzsán területi egysége mellett, valamint megállapodtak arról, hogy a közös határ végleges kijelöléséről tárgyalások útján születik megállapodás. A humanitárius kérdéseket illetően arról tájékoztatott, hogy a vasárnapi megbeszélésen egyetértés született abban, hogy az elkövetkező hetekben mindkét fél további fogvatartottakat enged szabadon. „Azokat a katonákat, akik egyszerűen áttévedtek a határ túloldalára, továbbra is gyors eljárás keretében szabadon kell engedni" – fogalmazott Michel.

Tájékoztatása szerint a Hegyi-Karabah területén élő örményekkel kapcsolatban arra bátorította Azerbajdzsánt, hogy a nemzetközi közösséggel szoros együttműködésben kezdjen eredményközpontú menetrend kidolgozásába azzal a céllal, hogy szavatolja e lakosság jogait és biztonságát. Átlátható és előremutató párbeszédre van szükség Baku és a Hegyi-Karabah lakossága között - szögezte le. Charles Michel fontosnak nevezte, hogy mindkét fél tartózkodjon az ellenséges retorikától, jóhiszeműen járjon el, és vezető szerepet vállaljon a kölcsönösen elfogadható megoldások elérése érdekében. Végezetül arról tájékoztatott, hogy a két vezető júliusban ismét találkozik Brüsszelben.

(Kiemelt képünkön: Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök, Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke találkozóra érkezik Brüsszelbe. Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.