Mindenki megnyugodhat: mégsem adóztatja meg az orosz gázt Bulgária

Bár az Európai Bizottság október elején kijelentette, hogy Bulgáriának joga van megadóztatni az országon áthaladó orosz gázt, ez a terv várhatóan mégsem valósul meg.

2023. november 21., 06:56

Szerző:

Az Euractiv cikke szerint a megawattóránként 10 eurós adótételből származó mintegy 1,2 milliárd euróra becsült éves bevétel kikerült Bulgária 2024-es költségvetésének tervezetéből – írja a Telex.

Az elképzelés ellen előzőleg Magyarország és Szerbia is tiltakozott, mondván a különadó bevezetése miatt jelentősen növekedhet az energiahordózó ára, ugyanakkor a szófiai hatóságok garantálták, hogy a bevétel Gazpromhoz és nem az orosz gázmonopólium európai ügyfeleihez vándorol majd. 

Bulgária az új adónemből november végéig számított bevételre, de még nem jutott pénzhez az orosz gázcégtől, Aszen Vaszilev bolgár pénzügyminiszter pedig szintén úgy nyilatkozott, hogy bár terveztek beruházásokat a pénzből, de ez kiesett a költségvetésből.

(Kiemelt kép: csőrendszerek és elzáró berendezések az Északi Áramlat 1 balti-tengeri gázvezeték gázfogadó állomásán és az OPAL (Ostsee-Pipeline-Anbindungsleitung - Balti-tengeri gázvezeték-összeköttetés) távolsági gázvezeték átadóállomásán. Fotó: JENS BUTTNER / DPA /  AFP)