Beszéde közben veszítette el parlamenti többségét Boris Johnson, amikor egy tory képviselő átült az ellenzékhez - Videó

2019. szeptember 3., 18:05

Szerző:

Boris Johnson brit miniszterelnök magyar idő szerint fél ötkor kezdte meg a G7-csúcs eredményeiről szóló beszédét a brit alsóházban, ami közben kiderült, hogy már nincs meg a többsége. Eközben ugyanis Phillip Lee konzervatív képviselő, egykori igazságügyi miniszter átült a liberális demokratákhoz - írta a BBC alapján az Index. A képviselő közleményében a kormány agresszív és káros Brexit-stratégiájával indokolta döntését.

 

Johnsonnak idáig is csak az északír unionisták támogatásával volt meg az egyfős többsége. A napokban várható szavazások előtt már több tory is jelezte, hogy a kormányfővel szemben fog szavazni. Ezek eredménye nem ezen fog múlni, de így bármilyen más döntés esetében sincs meg ellenzéki átszavazások nélkül a kormány többsége. Ez még egy lépéssel közelebb hozza egy előrehozott választás lehetőségét, ami egyébként is Johnson egyik reakciója lehet az ellene szervezkedő képviselőkre.

Johnson a beszédében azt mondta, hogy szerinte nőtt egy új uniós kilépési megállapodás esélye, és fokozzák a brüsszeli találkozók számát. A G7-csúcson jelezte Angela Merkel német kancellárnak és Emmanuel Macron francia elnöknek is, hogy a kormánya meg akar állapodni, de ki kell szedni az „antidemokratikus tartalékmegoldást" a kilépési megállapodásból. Ezt az ír-északír határ nyitva tartásának dilemmájára találták ki, és azt eredményezhetné, hogy a britek benne ragadnak a vámunióban. Az EU többször is jelezte, hogy nem akarja újranyitni a tárgyalásokat a kilépési megállapodásról.

A brit parlament kedden tért vissza a nyári szünetről. Miután Johnson a múlt héten a törvényhozás öthetes felfüggesztését kérvényezte szeptember 9.-12. és október 14. között (a Brexit végleges határidejét október 31-re tűzte ki Johnson). Kedden a parlament felfüggesztése elleni jogi kezdeményezések is folytatódtak a bíróságon. A felfüggesztést jóváhagyó II. Erzsébet királynő döntését nem lehet megtámadni, de Johnson erről szóló kérését igen, ezt próbálják törvénytelennek nyilváníttatni.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.