Bizalmat kapott az új kormány

Bizalmat kapott Mihai Răzvan Ungureanu kormánya, miután a parlament két háza csütörtöki együttes ülésén, az ellenzék távollétében bizalmat szavazott az Emil Boc hétfői lemondása nyomán összeállított kabinetnek.

2012. február 9., 17:03

Szerző:

A félház előtt megtartott bizalmi szavazás előtt az eljárási szabályzatnak megfelelően a kijelölt miniszterelnök ismertette a kormány programját -írja a

kronika.ro. Mihai Răzavn Ungureanu leszögezte: nem tud irreális ígéreteket tenni, ezért csak óvatos nyugdíj- és béremelést vette számításba, amennyiben a gazdasági helyzet ezt lehetővé teszi. Leszögezte: kiemelt fontosságúnak tartja a gazdasági stabilitás biztosítását és az ország Nemzetközi Valutaalappal, Európai Bizottsággal és Világbankkal szembeni vállalásait.

Ungureanu úgy vélte, eddigi tisztségei – a külügyminiszteri és a hírszerzőfőnöki – kellően felkészítették a kormányfői tisztségre, és kijelentette: nem téveszti szem elől a civil társadalommal folytatott párbeszédet a polgárokat érintő döntésekről. Hozzátette, kormánya folytatja az adócsalás és a korrupció elleni küzdelmet, amelyben az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és az Országos Feddhetetlenségi Hatóság (ANI) továbbra is kiemelt szerepet kap.

A kijelölt kormányfő azt is elmondta, hogy az új kormány szeretné visszaszerezni a polgárok pártokba vetett bizalmát, ennek a legmegfelelőbb garanciája pedig a választások időben történő megrendezése. Közölte, szeretné föléleszteni a pártközi párbeszédet az olyan fontos, nemzeti érdeket érintő kérdésekről, mint a schengeni csatlakozás, az EU-pénzügyi szerződés vagy az Európai Bizottság megfigyelési programja, amelyben a román igazságügyi reformot követik nyomon. Ungureanu a felszólalások végén felkérte a PSD-t, hogy vállalja a párbeszédet az országot érintő fontos ügyekben, majd ugyanezt a felkérést az USL másik két tagpártjának is tolmácsolta.
Ponta meglepő békülékenysége

A koalíció képviselői felszólalásukban közölték: támogatják a kabinetet. Az RMDSZ vezérszónokaként Cseke Attila szenátor megjegyezte: az RMDSZ érdeke most az előre hozott választás lett volna, felelősségérzete miatt mégis részt vesz az Ungureanu-kormányban. Szerinte az RMDSZ hozzáértő minisztereket delegált a kormányba, akik folytatják az előző kormányban elkezdett munkát. Szerinte a kormányprogram hozzájárulhat a polgárok életminőségének és a kormányzat imázsának javításához.