Beveti-e „atomfegyverét” az EU Magyarország ellen?

„Orbán Viktor a demokratikus értékeket fenyegeti” címmel jelent meg a Financial Times kemény hangú szerkesztőségi cikke a Fidesz által tervezett, immár negyedik alaptörvény-módosítás kapcsán. Európának figyelmeztetnie kellene Magyarországot, hogy veszélybe kerülhet az ország szavazati joga – írja a tekintélyes lap. Itt közöljük az írást rövidített formában.

2013. március 6., 18:15

Szerző:

Európa tavaly sikeresen nyomás alá helyezte Orbán Viktort, Magyarország lázító miniszterelnökét, s visszavonulásra késztette az új alkotmány egyes pontjain, amelyek súlyos veszélyt jelentettek volna az igazságszolgáltatásra, a vallás- és szólásszabadságra – kezdi éles hangú írását a FT.


Majd így folytatja: A héten Orbán pártja, a Fidesz által dominált parlamentbe olyan alkotmánymódosításokat tervez beadni, amelyekkel visszaállítanák az európai értékekbe ütköző cikkelyeket. Amennyiben erre sor kerül, úgy Brüsszelnek gyorsan és erőteljesen kell reagálnia – szólít fel a lap. Orbán kitart amellett, hogy a lépések nem a kormánya lépései, ám reformjai többségét eddig is egyéni képviselői indítványként nyújtották be a parlamentben, majd a törvényeket hajszolt tempóban fogadták el. Szánalmas kibúvó ez egy olyan kormány esetében, amelyik egyre inkább tekintélyelvű és amelyik egyre kevésbé tolerálja a fékek és egyensúlyok rendszerét.

Brüsszelnek részletesen, pontokban kifejtve kell rámutatnia arra, hogy az alkotmánymódosítás mely pontokon sérti Magyarország uniós tagságát. Ha ez megvan, Brüsszelnek figyelmeztetnie kell Orbánt, hogy kész bevetni a leghatékonyabb fegyverét is az európai értékek megvédése érdekében. Az unió tavaly elállt az úgy nevezett „atomfegyvere” használatától, Magyarország EU-s szavazati jogának megvonásától, mert a 13 évvel ezelőtti osztrák kormány szélsőjobboldali pártja elleni tiltakozásuk emlékei még frissek. De ez alkalommal nagyobb politikai egyetértés van abban, hogy Orbán támadásai a demokratikus normák ellen, tovább nem tolerálhatók.

Magyarország szavazati jogának megvonása megrendítené Orbán Viktor belföldi imázsát, mint olyan erős vezetőét, akik képes hallatni Magyarország hangját. Meg kell fontolni – folytatja a lap – a pénzügyi szankciók lehetőségét is. Az ország 25,7 milliárd eurót kapott a következő hétéves ciklusra a kohéziós alapból. A mély recesszióban lévő országban, az egyre csökkenő külföldi beruházások miatt, Orbánnak szüksége van a pénzre. Brüsszelnek nem szabadna haboznia, s akár a strukturális alapok visszavonásával kellene fenyegetőznie, amennyiben Orbán Viktor nem szólítja fel a pártját: tegyen le az EU-tagságot sértő alkotmánymódosításokról

Ha a magyar kormányfő továbbra is gúny tárgyává teszi az európai értékeket, úgy nem várhatja el Európa támogatását – fejezi be szerkesztőségi cikkét a Financial Times.

Fordította: Markó Beáta