Betiltották a Szabad Európa és az Amerikai Hangja adását Afganisztánban

Csütörtöktől kezdve nem szólhat az Amerika hangja és a Szabad Európa/Szabadság Rádió Afganisztánban – közölte az Amerika Hangja helyi idő szerint szerdán.

2022. december 1., 07:41

Szerző:

A tálib hatóságok „a műsorok tartalmáról szóló panaszokra” hivatkoztak, de konkrétumokat nem közöltek az Amerika Hangja szerint. Mindkét adót az amerikai kormány finanszírozza, noha mindkettő hangsúlyozza szerkesztősége függetlenségét. Az amerikai és NATO-erők tavaly húsz év háború után kivonultak Afganisztánból, az utolsó hetekben jártak, amikor a tálibok megszállták az országot. Kezdetben a korábbinál mérsékeltebb szabályokat ígértek, mégis korlátozták a jogokat és széles körben kezdték alkalmazni az iszlám törvények szigorú értelmezését, a saríát.

(Kiemelt képünk illusztráció: Két iráni férfi leszereli parabolaantennáit. MTI FOTO/EPA)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.