Hihetetlen miért tiltották be a Barbie-filmet Vietnámban

A döntésről egy térkép tehet, amelyen a Dél-kínai-tenger közelében található territóriumot Kínához csatolták, viszont erre az övezetre több ország, köztük Vietnám is igényt tart. 

2023. július 3., 20:16

Szerző:

Hiába övezi népszerűség a Warner Bros. Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Barbie filmjét, Vietnámban betiltották a forgalmazását, mert azon a Dél-kínai tenger kilencsávos területeként ismert része kínai területként szerepel – írja a nikkei.asia.com.

Az övezet vélhetően természeti erőforrásokban gazdag. A terület miatt több szomszédos ország is konfliktusban áll. Kína magának követeli a a Dél-kínai-tenger legnagyobb részét a Spratly- és Paracel-szigetekkel, sziklaszigettel és korallzátonnyal együtt, míg Vietnám azzal vádolja Kínát, hogy megsértik országuk szuverenitását. 2016-ban a hágai bíróság elutasította Kína fennhatóságát a terület fölött, de ezt nem hajlandóak elfogadni.

„Nem adunk engedélyt a Barbie című amerikai film vietnámi bemutatására, mert sértően ábrázolják a kilencsávos területet” – jelentette ki Vi Kien Thanhra, a külföldi filmek engedélyezéséért és cenzúrázásáért felelős kormányzati szerv, a Moziügyi Minisztérium vezetője.

Előzetes tervek szerint eredetileg július 21-én, az Egyesült Államokbeli premierrel egyszerre mutatták volna be a filmet. A Warner Bros. még nem reagált a történésekre. 

(Kiemelt képünkön: A Barbie filmből kimerevített képkocka. Forrás: Warner Bros. Pictures - Heyday F / Collection ChristopheL via AFP)