Bepanaszolta Klaus Iohannis államfőt a román kormány az alkotmánybíróságnál

2018. április 23., 17:22

Szerző:

Bepanaszolta az alkotmánybíróságnál a bukaresti szociálliberális kormány hétfőn Klaus Iohannist, amiért a jobboldali államfő megtagadta Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes (DNA) főügyész leváltását.

A kormánykoalíció a korrupcióellenes ügyészek visszaéléseiről szóló sajtóleleplezésekre hivatkozva követeli Kövesi menesztését, és úgy értékeli: az államfőnek nem állt jogában elutasítani a DNA-főügyész leváltását, amelyet Tudorel Toader igazságügy-miniszter kezdeményezett.

Bár a sajtónak rendszeresen nyilatkozó tárcavezető nem kívánta részletezni az alkotmányossági óvás tartalmát, a bukaresti média úgy tudja: a kormány „alkotmányos természetű jogi konfliktus” előidézése miatt emelt panaszt Iohannis ellen.

Klaus Iohannis
Fotó: Facebook

Amennyiben az alkotmánybíróság is megerősíti, hogy két egymással jogvitába keveredett állami intézmény között alkotmányértelmezési konfliktus állt elő, az alkotmánybírák nem a konkrét esetre írnak elő kötelező érvényű megoldást, csak egy elvi állásfoglalást tesznek közzé, amely viszont iránymutató a tekintetben, hogyan kerülhető el a konfliktus megismétlődése.

Ha a testület elmarasztalja Iohannist, az elnök aligha tarthatja meg tisztségében a DNA főügyészét, mert a parlamenti többség már alkotmánysértéssel is megvádolhatja, felfüggesztheti őt tisztségéből, és népszavazást írhat ki leváltásáról.

Iohannisnak azonban meggyőződése, hogy az alkotmány nemcsak „közjegyzői” - az igazságügyi miniszter javaslatának ellenjegyzésére korlátozott - szereppel, hanem reális mérlegelési jogkörrel ruházta fel az államfőt az ügyészségi vezetők kinevezésénél és leváltásánál, és bízik abban, hogy az alkotmánybíróság elutasítja a kormány óvását.

Az államfő nem titkolta: elégedett Kövesivel, akit szerinte a DNA meggyengítése reményében támadnak a korrupcióval vádolt politikusok.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.