Bánják már az olaszok, hogy lefoglalták az orosz jachtokat

A luxushajók ugyanis karbantartásra szorulnak. 

2022. április 25., 20:53

Szerző:

Aligha van olyan európai ország, amelyik olyan gyorsan és következetesen hajtotta volna végre a Putyin oligarchái elleni szankciókat, mint Olaszország. Milliárdokat érő jachtokat, villákat, luxusautókat fagyasztottak be. De ennek a törekvésnek nagy ára van.

Putyin 680 barátja került az uniós hatóságok célkeresztjébe, köztük 26 milliárdos. Sokan közülük dolce vitát éltek, mielőtt a Kreml megindította Ukrajna elleni agresszív háborúját. Olaszország nem sokáig tétlenkedett. Már márciusban lefoglalták az első jachtokat. A liguriai Imperiában a pénzügyi rendőrség begyűjtötte a 65 millió eurót érő „Lady M”-et az oligarchától és a Tui fő részvényesétől, Alekszej Mordashovtól. Nem sokkal később Sanremóban lefoglalták a „Lénát” 50 millió euró körüli értékű, tulajdonosa a Volga Group alapítója Gennadi Timcsenko. A tisztviselők Triesztben is lecsaptak, több mint 500 millió eurót érő a világ legnagyobb vitorlását a „Sy A-t”luxusjachtra, amely Andrej Igorewitsch Melnitschenko orosz üzletemberé. Végezetül az nem a legnagyobb de egyben a legnagyobb fogás Putyin feltételezett kincse a „Sheherazade” volt, amely közel 700 millió eurót ér – írja a blick.ch.

Egy valamivel viszont nem számoltak az olaszok, a luxusjachtokat ugyanis karbantartani kell. A hajóknak drága a biztosítási költsége, sőt a személyzetet is elkell látni, akiket az orosz oligarchák már nem tudnak fizetni. Csak a hárommesteres „Sy A” 30 fős legénységével napi 20-30 ezer euróba kerül – írja a La Repubblica. Ezenkívül kikötői illeték is felmerül, ezen költségeket az olasz államnak kell kifizetni. 

A szankcionáltak áruit befagyasztják, de nem elkobozzák. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos ponton vissza kell adni őket a tulajdonosuknak - makulátlanul és ugyanolyan állapotban, mint amilyenben elkobzásukkor voltak. Legalábbis ezt követelik az üzletből kiszorult oligarchák olasz ügyvédei. 

(Kiemelt képünk:  2017. november 18-án készült archív felvételen az orosz milliárdos, Andrej Melnicsenko tulajdonában lévő "SY A" jacht látható, amint egy tankhajónál tankol a törökországi Muglában. Az olasz pénzügyi rendőrség a jachtot az orosz oligarchák és az EU-ban lévő vagyonuk ellen az oroszok ukrajnai támadásaira válaszul indított szigorítás részeként foglalta le. Fotó: Sabri Kesen / Anadolu Agency)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.