76,5 milliárd forintot különített el az EU a koronavírus elleni küzdelemre

2020. február 24., 13:50

Szerző:

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos sajtóértekezletén elmondta:

mivel már több mint 2600 ember vesztette életét, nincs más lehetőség, mint minden szinten felkészülni a járványra.

Az unió összesen 232 millió eurót, azaz

átszámítva 76,5 milliárd forintot különít el a vírus visszaszorítására.

Támogatási csomagja segíteni fogja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkáját, és célzott finanszírozást nyújt a kevésbé fejlett egészségügyi rendszerekkel bíró országok számára.

Az unió célja a járvány világszintű visszaszorítása - közölte.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos arról tájékoztatott, hogy támogatásból az unió 114 millió eurót juttat az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy segítse a járvány világméretű elterjedésének elkerülését célzó átfogó terve kidolgozását. A támogatás segíteni fogja továbbá a kevésbé fejlett országok általános közegészségügyi felkészültségét és reagálási képességének javítását.

Koronavírus - Brüsszel
Fotó: Francisco Seco

Az unió 15 millió eurót különít el egyebek mellett a szenegáli Dakarban működő Pasteur Intézetet olyan tevékenységeinek támogatására, mint a gyors diagnosztizálás és a járvány elterjedésének vizsgálatára.

Mintegy 90 millió euró jut a hatékony gyógyszerkutatásra, 10 millió euró a járványtani és diagnosztikai kutatási projektekre.

A támogatás részét képezi az a 3 millió euró, amelyet az EU már korábban az uniós állampolgárok hazaszállításának költségeire különített el az új típusú koronavírus okozta járvány gócpontjának számító kínai Vuhanból.

A koronavírus-járvány december közepén indult Kínából. A hivatalosan COVID-19 névvel jelölt vírusfertőzés már több mint hetvenezer embert megfertőzött szerte a világban, több mint kétezren pedig meghaltak a kórban. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.