Az elnök lecsapott a korrupcióra, de az meg visszacsapott?

A Junusz-Bek Jevkurov ingusföldi elnök ellen hétfőn elkövetett merénylet mögött szélsőséges iszlám fegyveres csoportosulások éppúgy állhatnak, mint olyanok, akiknek nem jött jól, hogy lecsapott a korrupcióra. A történtekért, s általában az észak-kaukázusi helyzetért a Kreml is felelős, mert nincs stratégiája az ottani problémák leküzdésére - olvasható az MTI lapszemléjében.

2009. június 23., 13:39

A Vedomosztyi című üzleti lap szerint "Moszkva évekig szemet hunyt az irányításnak a kaukázusi köztársaságokban mutatkozó rendszerszerű deformálódása felett, mert megkapta a helyi vezetőktől a szükséges minimumot: a megfelelő választási eredményeket, a támogatási összegek +helyes+ felhasználását, és szó sem esett semmi másról. Az államfőket 2004 óta a Kreml hagyja jóvá, így maga is felelős a helyzetért. Nincs hosszú távú, következetes kaukázusi stratégiája, csak reagál: nagy terrorakció - nagy odacsapás" - írta a lap, s emlékeztetett arra, hogy a rendcsinálás a térségben az első csecsen háborútól számítva 15, az oszét-ingus konfliktustól számítva 17 éve tart, de eredményt nem hozott.

A Kommerszant című lap szakértőket kérdezett meg. Anatolij Kulikov, 1995 és 1998 között belügyminiszter, úgy vélte: Jevkurov azokat zavarta, akik a stabilizálódást nem akarják. Sztanyiszlav Belkovszkij politológus szerint Jevkurov Ramzan Kadirov csecsenföldi elnököt is zavarhatta. Ő évek óta azt érzékelteti a Kremllel, hogy az egyetlen, aki garantálni tudja a biztonságot Ingusföldön, és nem egyszer célzott már a csecsen-ingus köztársaság feltámasztására, de Jevkurov megjelenése zavarta tervei megvalósítását. Belkovszkij nyomatékosan hangsúlyozta: nem állítja, hogy Kadirovnak köze lenne a merénylethez, de most újra figyelmet kap majd Csecsen- és Ingusföldnek az ő vezetésével történő egyesítése.

Kadirovot hétfőn fogadta Dmitrij Medvegyev, hangsúlyozottan tervszerű találkozón, és több megfigyelő úgy értelmezte ezt: az államfő Kadirovra bízta az iszlám szélsőségesek elleni harcot a térségben.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap azt elemezte, hogy a térségben nem lehet szétválasztani az iszlám szélsőségeseket, a korrupt hivatalnokokat és a klánokat. Kommentárjában a lap megállapította: az eszmét a fizikai likvidálás eszközeivel nem lehet megsemmisíteni, ezt bizonyítja, hogy a másfél évtizede tartó harc során a szélsőséges fegyveresek száma jelentős mértékben nőtt, s a hegyekben bujkálók csupán a kisebbséget teszik ki.

A helyzetet a Komszomolszkaja Pravda egy helyi vállalkozót idézve érzékeltette. Ő elmondta: a férfiaknak el kell menni minden temetésre, s emellett már nem jut idő a munkára. A múlt héten öt temetésen volt - két üzletember házát szétlőtték, két politikust a kocsijában, egy rendőrt a hazafelé vezető úton lőttek le. "Két hatalom létezik: a hivatalos szövetségi és a szélsőséges fegyvereseké, s az utóbbiak nem tárgyalnak, csak gyilkolják azokat, akik nem rendelik nekik alá magukat...."

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.