Ausztrália is szankciókat vet ki Iránra

A Mahsza (Dzsina) Amini meggyilkolása utáni tüntetéseket követő, kemény megtorlások Iránban már Ausztrália szerint is szanckiót érdemlő emberi jogsértések.

2023. március 20., 07:28

Szerző:

Ausztrália újabb pénzügyi szankciókat vet ki Iránra, valamint utazási tilalmat vezet be iráni állampolgárok és szervezetek ellen az emberi jogok megsértése miatt - közölte hétfőn Penny Wong külügyminiszter.

A szankciókkal sújtottak között szerepel az iráni erkölcsrendészet négy tagja. Ez a szervezet felelős Mahsza Amini 22 éves kurd nő szeptemberi őrizetbe vételéért és bántalmazásáért - mondta Wong.

Amini a rendőri őrizetben halt meg három nappal azután, hogy az iszlám kendőviselési szabályok állítólagos megsértése miatt őrizetbe vették.

A szankciók vonatkoznak magas rangú rendőrökre, politikai és katonai tisztségviselőkre, köztük az Iszlám Forradalmi Gárda tagjaira, akik részt vettek az Amini halála után kirobbant tiltakozások leverésében - tette hozzá az ausztrál külügyminiszter.

Szankciókat és utazási tilalmat rendeltek el 13 iráni állampolgár és egy szervezet ellen, mert részt vesznek az Oroszországnak szánt drónok gyártásában és szállításában - mondta Wong.

Hozzátette: Ausztrália kiáll az iráni és az ukrán nép mellett.

(Kiemelt kép: Irániak tüntetnek a rezsim ellen Teheránban 2022. szeptember 21-én. Fotó: AFP)