Ágyúztak a szakadárok Ukrajnában, négy katona meghalt

Tavaly július óta nem volt ennyi áldozat egy nap alatt a térségben.

2021. március 26., 20:44

Szerző:

Négy ukrán katona vesztette életét, és ketten megsebesültek pénteken oroszbarát szakadárok ágyúzása után a kelet-ukrajnai fronton. A tavaly júliusban kötött tűzszünet óta nem volt ilyen magas a veszteségek napi száma – írja az MTI.

Ukrajna és Oroszország egymást okolja a Donyec-medencében fellángolt erőszak miatt, amelynek Kijev állítása szerint 2014 óta 14 ezer ember esett áldozatul. Az ukrán hadsereg szerint a szakadárok sértették meg a fegyvernyugvást azzal, hogy a minszki egyezményekben tiltott 82-es kaliberű aknavetőkkel, gránátvetőkkel és nagy kaliberű golyószórókkal lőni kezdték az ukrán védelmi állásokat Szumi településnél.

Ukrajna, a nyugati országok és a NATO is azzal vádolja Oroszországot, hogy csapatokat és nehézfegyvereket küld a konfliktusövezetbe a szakadárok támogatására. Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy mindössze politikai és humanitárius támogatást nyújt, a szakadárok oldalán harcoló orosz állampolgárok pedig önkéntesek.

A Donyec-medencében tavaly július vége óta van érvényben tűzszünet, amelyet a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló, úgynevezett minszki összekötő csoport hozott tető alá. Komoly veszteséget nem okozó provokációk a frontvonal mentén folyamatosak, a múlt év utolsó hónapjaiban viszont több ukrán katona meghalt a szakadárok által leadott célzott lövések után, néhányan pedig járőrözés közben, robbanószerkezetek miatt vesztették életüket.

(Kiemelt képünk illusztráció: Ukrán katonák ágyúval lövik az ellenséges állásokat a frontvonaltól nem messze, a Donyeck térségében fekvő Novoluhanszke falu mellett 2018. január 11-én. Fotó: MTI/EPA | Markijan Liszejko)