A Wagner-kínzókamráról vallott egy ukrán katona, akinek mindkét karját levágták

Egy ukrán katona hat hetet töltött a Wagner-csoport foglyaként egy sötét pincében. 

2023. augusztus 16., 11:06

Szerző:

Megrázó interjút adott az amerikai Washington Postnak egy ukrán katona, aki 46 napig volt volt a Wagner-zsoldosok foglya. Ilja Mihalcsuk tragikus története az oroszok hihetetlen barbárságáról árulkodik, amivel a harctérről elhurcolt ukrán katonákat akarják megtörni. Altatót adtak neki, és mire felébredt, mindkét karját amputálták, sebeit nem varrták össze, és sötét cellában tartották fogva – számolt be az RTL. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Wagner-csoport Moszkva első számú magánhadserege volt,melynek tagjainak zöme elítélt bűnözőkként a börtönből verbuválódott össze, és hatalmas szerepük volt a háborúban egészen Jevgenyij Prigozsin, a zsoldossereg parancsnokának  júniusi lázadásáig.

A 36 éves, nyugat-ukrajnai származású Mihalcsuk az orosz-ukrán háború kitörése előtt csak kis ideig teljesített szolgálatot 2004-ben, majd önkéntesként 2015 és 2017 között. Mihalcsuk jól tudta, hogy az orosz erők gyűlölik az egységét, mert az több szálon kötődik a Right Sector nevű radikális félkatonai szélsőjobboldali nacionalista csoporthoz, amely közel tíz éve, a kelet-ukrajnai felkelés után alakított milíciát. Ezt a szésőséges csoportot tavaly beolvasztották az ukrán fegyveres erőkbe. A Right Sector volt a második legtöbbet emlegetett ellenséges politikai csoport az orosz médiában 2014 első felében, és az orosz állami tévé neonáciként kommunikálta őket.

Idén februárban egytették foglyuk Mihalcsukot, amikor egy ütközetben egy páncéltörő rakéta találta el a járművét Bahmut határában, a háború akkori epicentrumában.  A találat a jobb karja cafatokban, a bal karját pedig teli repeszekkel érte. Mihalcsuk kimászott az égő roncsból, majd a megfagyott földre zuhant, ezután a darabokra tört fogaival próbált szorítókötést tenni a szétroncsolt végtagjaira.  Pár perc múlva feltűntek a Wagneresek is, akik azonnal lábon lőtték, majd közelebb mentek hozzá. A Wagner-katonák leszedték róla az érszorító kötéseket, és durva gumicsövekkel helyettesítették azokat. Amikor orosz ellenőrzés alatt álló területre szállították, Mihalcsuk könyörgött nekik, hogy amputálják a jobb karját, ám elmondása szerint nem voltak hajlandók segíteni neki. Tíz órával később megérkeztek a fogolytáborba, ahol egy sötét és áporodott pincébe vitték.

A bal karja még menthető lett volna, ha nem kötik be olyan szorosan gumicsövekkel, így viszont elüszkösödött. Még orvosi ellátást sem kaphatott, amíg ki nem hallgatták. Végül altatót adtak neki, és mire felébredt, minkét karját amputálták. Csonkjait bekötözték anélkül, hogy összevarrták volna a sebeket. 

A vallatások könyörtelenek voltak: amikor elájult, valamilyen ismeretlen anyagot adtak be neki, hogy ébren tartsák, és így folytathassák a kihallgatást. Arról is beszélt, hogy fogva tartóit nem érdekelte az ukrán csapatok stratégiája, helyette pusztán a szadizmus, a fizikai és pszichológiai terror számított a wagnereseknek. Némelyik ukránnak levágták az ujjait, az egyik cellaszomszédját pedig leöntötték benzinnel, és felgyújtották, mielőtt elvitték máshová. A pince levegője fullasztó volt, mondta az interjúban Mihalcsuk, végül a Wagner-katonák lyukat vágtak az egyik falon, hogy javítsák a keringést. A foglyok egyfajta időtlenségben éltek, anélkül, hogy látták volna a napot vagy az órákat.

Mihalcsuk szerint a Wagneresek célja az volt, hogy az ukrán rabok féljenek attól, hogyan fognak rájuk tekinteni honfitársaik szabadulásuk után. Szerinte a Wagner-katonák vérprofik voltak a kínzókamrákban, de jobban tisztelték a hozzá hasonló ukránokat, akiket harc közben fogtak el, mint azokat, akik megadták magukat.

Mikhalcsuk április 15-én egy fogolycsere keretében távozott szenvedései helyszínéről.. Amikor kibújt a föld alól, szúrt a szeme, és elmondása szerint nehéz volt belélegezni a friss levegőt annyi hét után a fülledt pincében. Az ukrajnai korrekciós műtéteket követően Mikhalcsukot jótékonysági szervezetek az Egyesült Államokba szállították intenzív rehabilitáció céljából. Jelenleg Washington körzetében van egy speciális létesítményben, ahol egy olyan cégtől származó karprotézisekkel látták el, akik olyan amerikai csapatokat kezelnek, akik az iraki és afganisztáni háború során veszítették el végtagjait.

(Kiemelt képünkön: Ilja Mihalcsuk vizsgálat közben. Fotó: Twitter)