A Wagner csoport vezetője a visszavonulással fenyegetőzik

Prigozsin szerint ha a Wagner csoport visszavonulna, akkor az ukránok még a Krím félszigetet is visszafoglalhatnák, és a többi orosz egységnek „számos egyéb kataklizma” közepette kellene stabilizálnia a frontot. Azt is állítja, azért nem kapnak elég muníciót az orosz vezetéstől, hogy ha Oroszország elveszíti a háborút, akkor ők lehessenek a bűnbakok.

2023. március 5., 19:36

Szerző:

Burkoltan megfenyegette az orosz vezetést a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin. A zsoldosvezér azt mondta: ha ők visszavonulnak, akkor az egész front összeomlik, és az ukránok meg sem állnak a Krímig, írja az Index.

A fenyegetés oka, hogy a Wagner-csoport nem kap elegendő lőszert és támogatást, ami miatt súlyos veszteségeket kénytelenek elkönyvelni. Prigorzsin közzétett egy videót, amelyben azt mondja, hogy 

„Ha a Wagner most visszavonul Bahmutból, akkor az egész front összeomlik.”

Azt is hozzátette, hogy ha ez megtörténne, akkor az ukránok még a Krím félszigetet is visszafoglalhatnák, és a többi orosz egységnek „számos egyéb kataklizma” közepette kellene stabilizálnia a frontot. „Mi van akkor, ha ők ellenünk dolgoznak, hogy azt mondhassák, mi vagyunk a rosszfiúk? Hogy ezért nem kapunk lőszert, és ezért nem kaphatunk újabb katonákat, még csak elítélteket sem? – teszi fel a kérdést a Wagner csoport vezetője.

Prigozsin szerint mindez azért történik, hogy ha Oroszország elveszíti a háborút, akkor a Wagnerből csinálhasson bűnbakot a kormányzat, és gyakorlatilag ezt készítik elő most a védelmi minisztériumnak azok a tisztviselői, akik azon dolgoznak, hogy ne legyen elég muníciójuk.

(Kiemelt képünk: A 2017. július 4-én készült képen Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember látható az orosz és a kínai elnök moszkvai Kremlben tartott üzleti vezetői találkozója előtt. Szergej ILNITSZKIJ / POOL / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.