A franciaországi muszlim közösség is támogatja a Notre-Dame újjáépítését

2019. április 16., 18:14

Szerző:

Együttérzésük kifejezésére és a Notre-Dame újjáépítését segítő pénzügyi hozzájárulásra szólította fel kedden a franciaországi muszlimokat a Muzulmán Vallás Francia Tanácsa (CFCM) és a lyoni mecset vezetője – írja az Index.

CFCM közleményében mélységes szomorúságának adott hangot, és testvéri együttérzéséről biztosította a keresztényeket egy nappal azután, hogy hétfőn kigyulladt a párizsi székesegyház. Azt írták, hogy a katedrális a kereszténység jelképe, a katolikus vallás szent helye, Párizs ékköve, Franciaország történelmének szíve és a világörökség része.

A Rhone Mecsetjeinek Tanácsát vezető Kamel Kabtane hangsúlyozta, hogy a térség muszlimjait megrendítette a szerencsétlenség.

– A párizsi Notre-Dame több mint vallási központ, országunk lelke. Ez az a hely, ahol a franciák összegyűltek, hogy megünnepeljék történelmük legboldogabb pillanatait

– jelentette ki Kamel Kabtane.

Notre Dame
Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa

Ahmed at-Tajjeb, az egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja is mély szomorúságának adott hangot. Közleményében hangsúlyozta, hogy együtt éreznek franciaországi testvéreikkel.

Ugyancsak sajnálatát fejezte ki Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is, aki Twitter-bejegyzésében a Notre-Dame-ot az emberiség egyetemes kulturális öröksége részének nevezte.

A XII. századi gótikus épület teteje teljesen megsemmisült a tűzben, a kúp alakú torony is leomlott. A templom kőváza úgy néz ki, megmenekült, de egyelőre instabilnak számít. A tűzoltók egész éjszaka dolgoztak az oltásán, így sok kegytárgyat sikerült megmenteni.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora a kár. Tegnap óta számtalan üzletember és szervezet ajánlott fel pénzügyi segítséget az épület újjáépítéséhez. A templom a francia főváros egyik legfőbb látványossága, évente 13 millió turista látogatja. Emmanuel Macron államfő ígéretet tett az épület felújítására.