A MÁV-nak vetélytársa akadt – vajon ki késik többet?

A német Deutsche Bahn beismerte: jelentősen csökkent a pontosság.

2022. január 16., 14:58

Szerző:

A nagysebességű vonatok közel egynegyede nem ért időben célba 2021-ben. A hosszú késések és a törölt vonatok rutinná váltak Németország-szerte. A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság közzétett statisztikái alapján kiderült, hogy a nemzeti vonatrendszer nem éppen a pontosság bástyájaként élvezi nemzetközi hírnevét – írja a Deutsche Welle

A DB szerint az ICE és IC vonatokként ismert, városok közötti járatai mindössze 75,2%-a érte el időben a célállomást. Ez jelentős visszaesést jelent a 2020-as 82%-hoz képest. A 2020-as számok 15 éves rekordot jelentettek a pontosság tekintetében. Sokan azonban azt feltételezték, hogy a vonatok 2020-as pontossága annak köszönhető, hogy a járvány első évében, amikor sok rutinos utas otthonról kezdett dolgozni, és kihagyta a felesleges utakat, a vonatok ritkábban és nem olyan messzire közlekedtek.

A Deutsche Bahn sajtóközleményében több tényezőt is felelőssé tett a pontosság 2021-es meredek csökkenéséért, köztük a júliusi pusztító nyugat-németországi áradások okozta károkat, amelyek több mint 1 milliárd euró értékű vasúti infrastruktúrát tettek tönkre. A vállalat a vasúti dolgozóknak a foglalkoztatási feltételek miatt tartott sztrájkjára, valamint a síneken zajló építkezések növekedésére is rámutatott, miután 2020-ban számos felújítási projektet leállítottak.

Közlekedési szakértők régóta mondják, hogy a német kormány túl keveset fektet be az ország vasúti rendszerébe, és elsősorban az autóiparra helyezi a hangsúlyt. A kutatók azt is felvetették, hogy mióta a DB részben állami, részben privatizált üzleti modellre váltott, olyan irányítási struktúrát vezetett be, amely megkönnyíti, hogy a problémák felmerülésekor a felelősséget a vállalat egy másik ágára hárítsák.

Ennek ellenére a Deutsche Bahn nemrégiben bejelentette, hogy egyrészt emeli a fogyasztóknak szánt árakat, másrészt több milliárd eurós mentőcsomagot kap Berlintől, hogy fedezze a világjárvány miatti utazáscsökkentés miatt keletkezett veszteségeit.

(Kiemelt képünk: Rheingol-vonat Fotó: Harald Tittel/dpa /via AFP)